© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 4

Gouden wissel Ghobo trekt Westerlo in slotfase over de streep

Westerlo mag blijven dromen van een terugkeer naar eerste klasse na een eerste zege dit seizoen tegen Virton. De Kemphanen domineerden de Luxemburgers in de eerste helft, maar moesten tot de 85e minuten wachten tot Gboho voor het verlossende doelpunt zorgde. Virton is definitief uitgeschakeld in de tweede periode en ook Union maakt geen kans meer.

Kersten Steurbaut

Na alle commotie en heibel rond de wedstrijd tussen Virton en Beerschot lag zaterdagmiddag de focus terug op de sportieve ontknoping in 1B. Westerlo had door de mogelijk te herspelen wedstrijd tussen de twee concurrenten voor de tweede periodetitel zijn lot niet meer in eigen handen, maar daar was op het veld niets van de merken. De Kemphanen grepen - met de wind in de rug - de bezoekers uit Luxemburg meteen naar de keel.

De eerste kans was nog voor Virton via een kopbal van Malget, maar daarna volgde een pot eenrichtingsvoetbal richting het doel van Moris. Westerlo domineerde, Christian Brüls dirigeerde. De Duitstalige Belg mikte zijn eerste poging nog een half metertje over, maar schakelde dan een versnelling hoger. Na een slalom door de Virton-defensie probeerde hij het leer aan de tweede paal te droppen, Moris kon het leer maar net voor de inlopende Buyl weg boksen.

© BELGA

Olympisch doelpunt

Brüls dartelde over het veld. Met wat zin voor verbeelding maakte hij er een dansvoorstelling van, ’t Kuipje was de ideale ballroom. Halfweg de eerste helft zette hij ook nog eens zijn tweevoetigheid in de verf. In eerste instantie dwong hij met links de zwevende Moris tot een uitstekende parade. De hoekschop met rechts leverde de nummer 22 van de Kemphanen meer succes op. Gedragen door de wind belandde het leer in één keer via de grabbelende Moris in de netten. Een olympisch doelpunt, altijd spectaculair.

De reactie van Virton was flets. Het doelpunt van Claes werd afgekeurd voor buitenspel, maar voetballend hield Westerlo de bovenhand. Bob Peeters zag voor rust misschien wel één van de beste 45 minuten van zijn spelers. Alleen vergaten zijn spelers zichzelf te belonen. Na een een-tweetje met Dewaele besloot Abrahams onbesuisd over, Vetokele kon een inspeelpass van Dewaele net niet meenemen en Van Eenoo dwong Moris met een afstandsschot opnieuw tot een spectaculaire zweefduik.

Het had zomaar 2-0 of 3-0 kunnen en dan moest de beste kans voor rust nog komen. De kleine vinnige Abrahams wrong zich door een pak Luxemburgse beren. Via een Virton-speler belandde het leer voor de voeten van Buyl. De Oost-Vlaming had altijd de 2-0 tegen de netten moeten jagen, maar besloot te centraal. Recht op Moris.

Inschattingsfout Özer

Een dure misser. Met de rust in zicht bracht Virton de bordjes terug op gelijke hoogte. Özer had een hele eerste helft niets te doen, maar ging bij zijn eerste actie meteen de mist. Malget verlengde een hoekschop richting de eerste paal, het Turkse sluitstuk van Westerlo stond slecht opgesteld en reageerde te laat. Een inschattingsfout.

De gelijkmaker gaf een onzichtbaar Virton terug moed. De Luxemburgers herstelden na de pauze het evenwicht, al bleef het doelgevaar van de bezoekers lange tijd beperkt. Couturier knalde over, Turpel besloot op Özer. In een rommelige en bitsige tweede helft slaagde Westerlo er niet meer in om het niveau van de eerste helft te evenaren. Het schot uit de draai van Vetokele was een trainingsballetje voor Moris, Van Eenoo trapte wild over. Ook bij Brüls sputterde de motor. De snedige acties bleven achterwege, een poging richting doel waaide over de hoogste tribune van ’t Kuipje. En dat tegen de wind in.

Gouden wissel

Een gelijkspel, een uitslag waar geen van beide ploegen iets mee zou opschieten, hing in de lucht. Een gouden wissel van Peeters besliste er echter anders over. Vijf minuten voor tijd kwam Gboho de moe gespeelde Van Eenoo vervangen. Bij zijn eerste actie was het meteen prijs. Op een snelle tegenstoot zette Abrahams met een slim balletje de Ivoriaan alleen voor doel. Gboho, maandenlang geplaagd door een voetblessure, werkte heerlijk af: 2-1. Het Kuipje ontplofte.

Westerlo hield stand en boekte zijn eerste overwinning van het seizoen tegen Virton. De Kemphanen houden zo de droom op een terugkeer naar eerste klasse levendig en kunnen zondag in een zetel de wedstrijd tussen Beerschot en Lommel volgen.

LEES OOK: Heibel en chaos in 1B: Virton-Beerschot moet worden herspeeld, Westerlo en Virton in beroep

© BELGA

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws