Nairo Quintana overvleugelt tegenstand op Col d’Èze in Ronde van de Haut-Var

Foto: Photo News

Nairo Quintana overvleugelt tegenstand op Col d’Èze in Ronde van de Haut-Var

Print

De Colombiaan Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) heeft voor de tweede week op rij met brio een koers gewonnen op de flanken van een bekende berg. Nadat hij dat vorige week al deed op de Mont Ventoux tijdens de Ronde van de Provence, domineerde Quintana zaterdag het slot van de tweede etappe van de Ronde van de Haut-Var (Fra/2.1), met aankomst bovenop de Col d’Èze. Hij wordt ook de nieuwe leider.

Dag 2 van de Ronde van de Haut-Var kende net als de openingsrit een hoog gehalte Parijs-Nice, met na 175 kilometer doorheen de heuvels de aankomst bovenop de Col d’Èze. Deze keer misrekende het peloton zich niet, want een vlucht van acht renners zonder Belgen werd twintig kilometer voor de finish al geneutraliseerd. Op datzelfde moment kwamen Anthony Perez en Anthony Turgis, de nummers 1 en 2 van het klassement na hun lange vlucht van vrijdag, in de problemen.

In het klimwerk rondom Monaco deed het Franse Arkéa-Samsic het peloton helemaal ontploffen, duidelijk van zin om rekruut Nairo Quintana op de Col d’Èze te lanceren naar een mogelijke ritzege. En de Colombiaan maakte die aanzet in stijl af: met twee versnellingen deed hij taaiste concurrent Thibaut Pinot en de rest van de concurrentie vroeg op de klim plooien. Op de streep had hij na vier kilometer klimmen al om en bij een halve minuut voorsprong op de nummers 2 en 3, de Australiër Simon Clarke en de Fransman Lilian Calmejane. Pinot werd vierde, Romain Bardet achtste. Laurens Huys (Bingoal-Wallonie Bruxelles) was de beste Belg op plaats tien.

Zondag kan Quintana proberen zijn leiderstrui in de verf te zetten met een tweede zege op rij. De Ronde van de Haut-Var eindigt dan met een etappe van 136 kilometer met aankomst bovenop de Mont Faron. Quintana is na acht seizoenen Movistar en onder meer eindwinst in de Giro en de Vuelta op zijn dertigste vertrokken naar Arkéa-Samsic om daar na enkele moeizame seizoenen zijn carrière te herlanceren.

# Belga context ## Related picture(s) [Ronde van de Haut-Var - CYCLING - ESP - TO...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Meer sportnieuws