Gemeente wil geen aparte ceremonie voor succesvolle inburgeraar

Ontvangst van nieuwe inwoners in het gemeentehuis in 2017. Foto: kma

Gemeente wil geen aparte ceremonie voor succesvolle inburgeraar

Print
Zandhoven -

Gemeenteraadslid Monique Suls (N-VA) vroeg in naam van haar partij dat Zandhoven net als sommige buurgemeenten al doen een ceremonie voor de succesvolle inburgeraar invoert. De gemeente is hier geen fan van. “Ze worden al uitgenodigd op onze onthaaldag voor nieuwe inwoners. Voor ons zijn dat mensen zoals iedereen. Dát is integratie.”

N-VA zou graag willen dat wie met succes slaagt in zijn of haar inburgeringstraject, naast het ontvangen van een diploma ook nog eens apart in groep ontvangen wordt in het gemeentehuis. “Als blijk van appreciatie, om te laten zien dat we blij zijn dat ze zo’n inburgeringscursus gevolgd hebben, toch een teken dat ze zich willen integreren”, vond Suls. Mieke Maes (CD&V), schepen van Sociaal Beleid, gruwelt van het woord ‘ceremonie’.

“Voor ons is integratie juist het feit dat wij die mensen beschouwen zoals elke andere nieuwe inwoner. Ze worden uitgenodigd op ons ontbijt voor nieuwe inwoners en busrit. We nodigen alle andere mensen die een diploma behalen toch ook niet in het gemeentehuis uit? Bovendien zijn vluchtelingen soms maar kort in onze lokale opvang initiatieven, te kort om het hele inburgeringstraject te doorlopen. Zo veel mensen die dat attest behalen hebben we hier jaarlijks niet in Zandhoven. Ik denk trouwens dat de meesten ook niet zo opgezet zouden zijn met een aparte ceremonie en gewoon zoals u en ik behandeld willen worden”, zei Maes.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio