© BELGA

Heibel en chaos in 1B: Virton-Beerschot moet worden herspeeld, Westerlo en Virton in beroep

De ontknoping van de strijd om de tweede periodetitel in 1B was al een thriller, sinds vrijdag vindt dat gevecht om promotie ook naast het Aanleiding is dat de veld plaats. Aanleiding is dat de Geschillencommissie Hoger Beroep Beerschot gelijk geeft in zijn klacht na de 1-0-nederlaag bij Virton en die wedstrijd moet herspeeld worden, in principe op maandag 2 maart. Concurrenten Westerlo en Virton leggen zich niet neer bij die beslissing en gaan in evocatie, waardoor nog niet zeker is of en wanneer de wedstrijd - mee bepalend voor de periodetitel - gespeeld wordt. Heibel en chaos in 1B.

Koen Frans, Kersten Steurbaut, blg

LEES OOK: Virton-Beerschot nietig verklaard en wellicht herspeeld door controversieel doelpunt: “Logica zelve na scheidsrechterlijke dwaling”

COMMENTAAR. Ontknoping in 1B: van razend spannend naar juridische soep

De Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal (GCHBP) veegt de beslissing van het Bureau Arbitrage Profvoetbal (BAP) van tafel en vraagt om de nietigverklaring van Virton - Beerschot. Dit wil zeggen dat die wedstrijd herspeeld zou worden. Beerschot haalde vrijdag zijn gram, nadat de ‘Ratten’ een klacht hadden ingediend tegen het winnende doelpunt van Virton op de 23ste speeldag in de van Virton op de 23ste speeldag in de Proximus League. In de 75ste minuut nam de uitgekookte Lecomte een vrije trap, terwijl scheidsrechter Denil nog het muurtje van Beerschot aan het zetten was. Ribeiro Costa profiteerde van het tumult en de verrassing om Virton de 1-0-zege te bezorgen.

Beerschotondervoorzitter en advocaat Walter Damen ging de zaak zelf bepleiten en was tevreden met de uitspraak van vrijdag: “Het is de logica zelve dat deze wedstrijd nietig wordt verklaard. Let wel: dit is de eerste keer ooit in het Belgisch voetbal. Er is geen precedent. In theorie is de enige optie om de wedstrijd te herspelen. Komt er kritiek op onze verdediging? Dat begrijp ik niet. Wij vragen gewoon dat alle scheidsrechters de reglementen kennen en correct toepassen. Dit is een duidelijke scheidsrechterlijke dwaling. Die jonge scheidsrechter kende de reglementen jammer genoeg niet. Dat heb ik zelf kunnen vaststellen toen ik de zaak ging bepleiten. Een scheidsrechter kan toch ook geen penalty fluiten voor handspel in de middencirkel? Daar kan je het nog het best mee vergelijken.”

Na de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep legde de Kalendermanager de ‘nieuwe’ Virton - Beerschot in samenspraak met de lokale ordediensten en rechtenhouder vast op maandag 2 maart om 20.00u.

Evocatie

Maar Westerlo en Virton, met evenveel punten als Beerschot, gaan niet akkoord. Gedelegeerd bestuurder Wim Van Hove van Westerlo: “Als benadeelde derde partij gaan we in evocatie tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep. We hebben nu zeven dagen en gaan rustig de tijd nemen om ons standpunt over te maken. Ook over de beslissing van de Kalendercommissie om Virton - Beerschot na de laatste speeldag (vrijdag 28 februari om 20.30u, red.) af te werken gaan we ons nog buigen. Een correct sportief verloop van de competitie is op deze manier niet meer gegarandeerd.”

De Kemphanen willen zich ook aansluiten bij de procedure die Virton start bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). “We nemen met verbazing kennis van de beslissing. Het is evident dat we naar het BAS gaan”, klinkt het bij de Luxemburgers. Het is niet zeker dat de datum van 2 maart behouden kan blijven, want het beroep bij het BAS werkt opschortend. Niet alleen heibel in 1B dus, maar ook chaos. Eén ding is zeker: anders had Westerlo – op basis van een gewonnen wedstrijd meer – dit weekend al zeker kunnen zijn van de promotiefinale, sinds de uitspraak van gisteren niet meer.”

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws