Themabeeld. © Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

Phishingbende niet naar de cel, maar moet wel boetes tot 6.000 euro betalen

Een zeskoppige bende die zich gespecialiseerd had in het versturen van phishingmails en zo rekeningen van slachtoffers plunderde, is veroordeeld tot voorwaardelijke straffen van achttien tot veertig maanden cel.

tdk

De beklaagden waren onder meer woonachtig in Mechelen en Willebroek. Ze stuurden massa’s mails in naam van een bank. Wanneer mensen de mail ontvingen, werden ze uitgenodigd om op een link te klikken. “En zo kwamen ze op een valse webpagina terecht. Vanaf dat er vertrouwde gegevens werden ingegeven, konden de daders geld van de rekeningen halen”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem.

Het onderzoek begon in het voorjaar van 2018, toen een man uit Maasmechelen zo’n valse mail had ontvangen en zijn bankcode had ingegeven. Hij zag dat er plots 10.000 euro van zijn rekening was verdwenen.

Het geld kwam op een bankrekening van een vrouw uit Willebroek terecht. Zij was een zogenaamde ‘money mule’, iemand die haar rekening ter beschikking stelt van criminelen. Nadien werd het geld naar nog een andere rekening overgemaakt en uiteindelijk afgehaald aan een bankautomaat.

De bende werkte vanuit een hotelkamer in Brussel. Bij een inval in de kamer werden een laptop en bankkaarten in beslag genomen.

De rechtbank veroordeelde hen nu tot straffen met uitstel en effectieve boetes van 2.000 tot 6.000 euro.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio