Gewapende man schiet op shishabar in Duitsland: 11 doden, onder wie de dader

Bij twee schietpartijen in shishalounges in het Duitse Hanau zijn woensdagavond negen doden gevallen. Na een urenlange klopjacht, maakte de Duitse politie bekend dat een verdachte, Tobias R. (43), dood werd teruggevonden in zijn huis, waar ook een ander lichaam werd gevonden. De vermoedelijke dader liet een brief en video achter waarin hij bekent en extreemrechtse opvattingen aanhaalt.

adb

De politie van Zuidoost-Hessen verklaarde dat speciale interventieagenten de lichamen aantroffen in de woning van Tobias R. Er zijn, volgens de verklaring op Twitter, geen aanwijzingen voor andere daders maar volgens de politie handelde de dader alleen. Die mededeling kwam er na een urenlange grootschalige politieoperatie die begon na 22 uur op woensdagavond.

Hele nacht gezocht achter de dader

De eerste schietpartij zou plaats hebben gevonden in de shishabar ‘Midnigth’ op de Kurt-Schumacher-Platz in het centrum van de stad, berichten Duitse media. Daarvandaan zou de schutter de wijk Kesselstadt in gevlucht zijn, een tweetal kilometer verder, en nogmaals hebben geschoten richting een andere waterpijpbar. De dader vluchtte in een donkere wagen.

De politie heeft de hele nacht gezocht naar de dader. Op beelden was te zien dat agenten een man handboeiden en verschillende media berichtten over een arrestatie van een verdachte, maar dat werd niet bevestigd door de autoriteiten. Later werd bericht dat die arrestatie niets te maken zou hebben gehad met de schietpartij.

Getuigen zouden de speciaal agenten uiteindelijk naar een rijhuis geleid hebben, waar even na 3 uur binnengevallen werd, volgens de krant Bild. Het zou om een Duitse man gaan. Hoe hij en de andere persoon die er levenloos werd teruggevonden overleden, is nog onduidelijk.

“Boodschap aan alle Amerikanen”

Ter plaatse vond de politie ook een brief en een video waarin de vermeende dader bekent. In die brief haalt Tobias R. volgens de krant Bild extreemrechtse ideeën aan en spreekt hij onder meer over “de noodzaak om bepaalde volkeren te vernietigen die niet uit het land kunnen worden uitgezet.”

Vorige vrijdag, op 14 februari, deelde de man ook een opvallende video op Youtube waarin hij in vloeiend Engels “een persoonlijke boodschap aan alle Amerikanen” stuurt. Dat werd vernomen bij de Duitse veiligheidsdiensten. In de video zegt de vermoedelijke dader dat er in de VS ondergrondse militaire voorzieningen bestaan, waarin kinderen mishandeld en gedood worden en waar de duivel wordt vereerd. Hij roept de Amerikaanse burgers op wakker te worden en daartegen te vechten.

De video, die opgenomen werd in een privéwoning, bevat echter geen verwijzing naar een mogelijke gewelddaad in Duitsland. Over het motief van de schietpartijen bestaat dan ook nog geen duidelijkheid.

Complottheorieën

De man plaatse onder de Youtube-video ook een link naar zijn eigen website, waarop hij onder andere vertelt dat hij 43 jaar oud is en afkomstig is uit Hanau. Ook staat er te lezen dat hij na zijn burgerdienst zijn studies bedrijfskunde voltooide in de Duitse stad Bayreuth.

Op zijn website deelde Tobias R. ook verschillende documenten en video’s die soms tot een uur duren. Volgens de Duitse krant Focus zou de man daarin ook zijn racistische ideeën delen. Volgens diezelfde krant legt de man in zijn video’s verwarde complottheorieën uit waarin hij uitlegt dat hij gevolgd wordt door de geheime diensten en mensen in zijn gedachten kunnen kijken.

Volgens de Duitse kranten zijn er verschillende aanwijzingen die aantonen dat Tobias R. de vermeende dader is. Al werd dat nog niet bevestigd door de procureur-generaal.

“Afschuwelijke nacht”

Hanau ligt in de deelstaat Hessen ten oosten van Frankfurt. De burgemeester van de stad reageert geschokt. “Het was een verschrikkelijke avond”, aldus burgemeester Claus Kaminsky tegen de krant Bild. “De avond zal ons nog lang bezighouden. Het is een avond die je je niet erger voor kunt stellen.”

Over het motief achter de schietpartij kon Kaminsky nog niets zeggen. Volgens lokale media kwamen bij de eerste shishalounge drie mensen om het leven en bij de tweede schietpartij nog eens vijf jonge mensen. Bild bericht dat sommige slachtoffers van Koerdische afkomst zouden zijn.

Parlementslid namens Hanau Katja Leikert (CDU) reageert ook geschokt op de schietpartijen. “In deze afschuwelijke nacht wens ik alle nabestaanden van de slachtoffers veel sterkte en de gewonden een snelle genezing.” Leikert bedankt ook nog de politieagenten die bezig zijn met de zaak.

Op Twitter vroeg de politie vanochtend nog aan getuigen om foto’s, video’s en andere informatie over de schietpartij te delen via een link om zoveel mogelijk aanwijzingen te verzamelen.

© REUTERS

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

MEER OVER Duitsland