Model weigert accessoires met racistische achtergrond te dragen op de catwalk

Voor een modeshow van het New Yorkse Fashion Institute of Technology (FIT) werd aan modellen gevraagd op te defileren met enkele opvallende accessoires. Het ging om een diadeem met grote apenoren aan beide kanten en een mondstukje met overdreven grote, rode lippen aan. Het 25-jarige model Amy Lefevre weigerde om mee te werken omdat de items volgens haar een racistische oorsprong hebben.

vwh

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de school werden een reeks evenementen gepland. Een daarvan was de modeshow van de onlangs afgestudeerde Junkai Huang, die met de accessoires de lelijke kenmerken van het menselijke gezicht wilde beklemtonen. Maar volgens model Amy Lefevre, die van Afrikaanse origine is, doen de rode lippen - gemaakt van seksspeeltjes - denken aan blackface. Dat is de racistische karikatuur van een Afro-Amerikaanse slaaf. De flaporen lijken dan weer verdacht veel op apenoren.

Het model maakte bekend dat ze niet met de accessoires wilde paraderen en hield voet bij stuk. Ze ging zonder de catwalk op. “Ik stond daar, klaar om er helemaal onderdoor te gaan, aan het personeel te vertellen dat ik me ongelooflijk ongemakkelijk voelde om die items te dragen omdat ze duidelijk racistisch waren. Ik heb me nog nooit zo gevoeld”, aldus de vrouw die al vier jaar als model werkt in The New York Post. De modeshow ontging ook het account Diet Prada, nagel aan de doodskist van veel modemerken, niet. “Het zou niet aan de modellen moeten zijn om overduidelijk racistische accessoires op de catwalk te weigeren. En vooral niet in een show die wordt georganiseerd door een instelling als dit mode-instituut.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Fashion Institute of Technology heeft inmiddels excuses aangeboden voor zijn ‘racistische’ alumnimodeshow waarvoor naast gigantische prothetische oren en lippen ook borstelige wenkbrauwen werden aangebracht.

Hoofd van het instituut Joyce F. Brown zei dat het concept erachter “niets met mensenrassen te maken had, maar dat de school faalde om in te schatten dat zo’n creatief statement negatieve gevolgen kan hebben. Het was niet de bedoeling om mensen aan te vallen, maar het is nu overduidelijk dat het wel de uitkomst is. “Daarom bieden we onze excuses aan. Aan degenen die hebben deelgenomen aan de show, aan studenten en aan iedereen die zich beledigd voelde door wat ze zagen.” Verder laat ze nog weten dat ze de klacht zullen onderzoeken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In het verleden kwamen al merken onder vuur door de connotatie met blackface. Het Italiaanse modehuis Gucci moest vorig jaar een zwarte coltrui met rode lippen om die reden uit de rekken halen. In 2018 lag Prada onder vuur voor het op de markt brengen van zwarte beeldjes met felrode lippen. Eerder dat jaar toonde de Zweedse kledingketen H&M dan weer een zwart kindje in een modecampagne. Het jongetje droeg een trui met het opschrift ‘coolest monkey in the jungle’, wat ‘tofste aapje in het oerwoud’ betekent. Bij alle incidenten werd opgeroepen tot een consumentenboycot.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty