Luc Tuymans schenkt prijzengeld Ultimas aan Let’s Go Urban, Jambon bekogeld met tomaten

Op de uitreiking van de Ultimas heeft beeldend kunstenaar Walter Swennen zijn prijzengeld gedoneerd aan PVDA. Luc Tuymans, die de hoofdprijs won, stuurde zijn kat. Minister van cultuur Jan Jambon (N-VA) kreeg op het einde van de avond enkele tomaten naar zijn hoofd gegooid.

Geert Sels

Op een gala in het Brugse Concertgebouw zijn dinsdagavond de Ultimas uitgereikt. Dat zijn de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Opvallend: beeldend kunstenaar Walter Swennen, die de prijs voor beeldende kunst in de wacht sleepte, schonk zijn prijzengeld - 10.000 euro - aan de politieke partij PVDA. “Tienduizend knotsen zijn toch tienduizend knotsen”, liet de 74-jarige kunstenaar weten vanuit zijn ziektebed. “Het is geld van ons allemaal, het is beter om het te recupereren.”

(Lees verder onder de video)

Luc Tuymans

De grootste prijs, die voor Al­gemene Culturele Verdienste, werd al voor het gala bekendgemaakt. De oeuvreprijs ging dit jaar naar kunstenaar Luc Tuymans. Daar is een bedrag aan gekoppeld van 20.000 euro. Tuymans stuurde zijn kat naar de Ultimas en liet weten dat hij het volledige prijzengeld aan het Antwerpse jongeren- en dansproject Let’s Go Urban schenkt. De urban dansstudio voor jongeren werd in 2009 opgericht door Sihame El Kaouakibi en focust zich met een naschools programma op tieners en jongvolwassenen met diverse achtergronden.

Tuymans stak eind 2019 zijn nek uit tegen de cultuurbesparingen. Hij ontving de prijs van de man die hij in Hart een minister-president noemde “die zijn bevoegdheid van cultuur gebruikt om een politieke ideologie door te voeren.”

Tomaten

Om iets over 22 uur kwam cultuurminister Jan Jambon het podium op. Daarbij kreeg hij enkele tomaten naar zijn hoofd gegooid en werd hij uitgejoeld door enkele aanwezigen.

© fvv

© fvv

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© belga

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Nu in het nieuws