Belgische kluizenaar in Oostenrijkse bergen houdt het na drie zomers voor bekeken

Foto: BELGA

Belgische kluizenaar in Oostenrijkse bergen houdt het na drie zomers voor bekeken

Print

Stan Vanuytrecht (61), de Belgische kluizenaar in het Oostenrijkse bergdorp Saalfelden, stopt na drie zomers met zijn activiteiten en keert permanent naar België terug.

Vanuytrecht werd in 2017 uit 50 kandidaten gekozen om in de zomermaanden een kluizenaarshut in het Oostenrijkse bergdorpje Saalfelden te betrekken. Van april tot november moest hij er zonder enige luxe – enkel koud water dat hij zelf de berg op moest sleuren, geen elektriciteit – zien te overleven in een kleine hermitage met aanpalende kapel die 350 jaar geleden gebouwd werd op een klif in de Alpen. ’s Avonds kende hij daar de absolute rust en stilte, maar overdag was hij als diaken een luisterend oor voor de vele bezoekers aan het bijhorende wandel- en pelgrimsoord.

In een brief aan het gemeentebestuur van Saalfelden verklaart Vanuytrecht dat zijn gezondheid het kluizenaarsbestaan in de eenvoudige hut in de weg staat en dat hij bovendien in België aan een priesterstudie wil beginnen. De voormalige kluizenaar dankt de mensen in Saalfeld voor de afgelopen jaren, waarin hij er vreugde uit schepte “mensen te troosten en hun verhalen te mogen horen”.

Handige harry

De gemeente Saalfelden is dus op zoek naar een opvolger en is meteen een nieuwe selectieprocedure gestart. Vanuytrecht was destijds de eerste niet-Oostenrijker die voor de functie gekozen werd, en ook nu staat de vacature open voor kandidaten over de hele wereld. Volgens pastoor Alois Moser wordt het geen eenvoudige zoektocht. Niet alleen moet de nieuwe kluizenaar de eenzame avonden en nachten kunnen doorstaan en overdag de toevloed aan bezoekers verwelkomen, ook de karige luxe schrikt veel kandidaten af. “Zonder stroom, centrale verwarming of stromend water op een berg leven vergt bescheidenheid, een goede conditie en de nodige handigheid.”

Nu in het nieuws