© Jeroen Hanselaer

DISCUSSIE. LEZ weer onder vuur: milieumaatregel of platte belasting?

Zowel in Antwerpen als in Gent liggen de lage-emissiezones onder vuur. De verkeersmaatregel die erop gericht is de lucht zuiverder te maken in de stadscentra kan ook als een platte belasting worden gezien die vooral mensen met lagere inkomens hard treft. Wat vind jij?

ph

De stad Antwerpen kon in januari 2020 liefst 14.228 overtreders betrappen die met hun vervuilende wagen de lage-emissiezone (LEZ) binnenreden, zeven keer meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Vlaams Belang Antwerpen wil de LEZ weg. Ook Groen en PVDA hadden maandagavond tijdens de gemeenteraad commentaar op de sociale impact van de maatregel. Ondertussen werd in Gent de uitbreiding van de LEZ goedgekeurd, maar ook daar trok van PVDA van leer: “Mensen die geen geld hebben om een nieuwe wagen te kopen, moeten nu noodgedwongen toch de goedkoopste Dacia in huis halen. Is Gent een hoge-inkomenszone?”

Wat vind jij? Is de sociale impact met de verplicht opgelegde dagpassen, of zelfs de noodzaak om je wagen van de hand te doen, te groot? Moeten er bijkomende verzachtende maatregelen komen? Of moet de LEZ gewoon weg?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen van woensdag.

MEER OVER Discussie

Nu in het nieuws