© avt-press/verhoeven

Barry Hulshoff (ex-Lierse, Westerlo, Beerschot en KV Mechelen) op 73-jarige leeftijd overleden

Barry Hulshoff is na een korte ziekte op 73-jarige leeftijd gestorven. Hulshoff maakte deel uit van het grote Ajax dat tussen 1971 en 1973 drie keer op rij de Europabeker voor landskampioenen won. Door zijn lange haren en baard was de voorstopper een cultheld.

lvdw, thst, bdh

Hij speelde in totaal 12 jaar bij Ajax maar in tegenstelling tot zijn ploegmaats Cruijff, Neeskens, Krol, Suurbier, Rep, enz… voetbalde hij geen internationale carrière bij elkaar. Hij verzamelde ook maar veertien interlands bij Oranje.

Toch was Hulshoff een populair figuur. Als één van de eerste voetballers ooit trad hij op in een tv-commercial. Samen met zijn hond maakte hij reclame voor hondenvoer Chappie. In de jaren ’70 was het nog uitzonderlijk dat voetballers voor reclamedoeleinden werden ingeschakeld. Na zijn actieve carrière, die bij MVV eindigde, was hij een jaar coach van Ajax samen met Spitz Kohn en Bobby Haarms.

Ondanks zijn woeste uiterlijk was Hulshoff een heel aimabel man. België leerde hem kennen als trainer van Lierse (1989-91), Westerlo (1993-95), Beerschot (1997), STVV (1997-98), Aalst (1998-2000) en KV Mechelen (2001-02).

Na zijn laatste avontuur in Mechelen keerde hij terug naar zijn oude liefde Ajax. De Amsterdamse club maakte hem technisch directeur bij Ajax America in de Verenigde Staten. Op 14 december 2010 werd hij onder impuls van Johan Cruijff gekozen in de ledenraad van Ajax.

De jongste jaren veranderde hij helemaal van koers. Hulshoff werd in 2016 zaakwaarnemer van Matthijs de Ligt en vervulde die rol sinds 2018 samen met de Nederlands/Italiaanse makelaar Mino Raiola.

© BELGA

Fi Vanhoof: “Nooit zo een positieve trainer gekend”

“Ik heb met Barry samengewerkt in het seizoen 2001-2002. Hij was hoofdcoach, ik was zijn assistent. Later dat seizoen heb ik van hem overgenomen. Ik herinner me hem vooral als een zéér positief ingestelde man. Ik heb nooit zo een positieve trainer gekend als Barry. Elke dag stond hij goed gezind op training. En ook na een nederlaag bleef hij altijd optimistisch. Nochtans beleefde hij privé toen een moeilijke periode want zijn vrouw was even voordien overleden. Ondanks alle tegenslag verloor hij nooit zijn positieve kijk op het leven. Hij was ook heel nederig. In Nederland was hij een absolute vedette - met Ajax had hij drie keer de Europabeker gewonnen - maar dat viel absoluut niet aan hem te merken. Een hele normale aangename man. Een bonk van een vent, met die kenmerkende dikke baard van hem, maar vooral een crème van een kerel.”

Herman Wijnants: “Barry was bezeten door voetbal”

Herman Wijnants, ere-voorzitter en ex-manager van Westerlo, werkte jarenlang samen met Barry Hulshoff. “Een fantastische man. Hij heeft bij ons in de club ongeveer elke functie vervuld. Van hoofdtrainer, T2, verantwoordelijke van de jeugdacademie en ga zo maar verder. Hij kwam ‘s morgens om 9.00 uur op de club aan en ging om 22.00 uur naar huis. Dag en nacht was Barry met Westerlo bezig. Barry was bezeten door voetbal. Dat hij een ex-ajacied was, was ook voor ons handig in de relaties met Ajax. Twintig jaar geleden kreeg hij wel een zware klap te verwerken door het overlijden van zijn vrouw. Zij was zijn steun en toeverlaat en regelde voor hem alle paperassen en administratie. Ik wist niet dat Barry zo ziek was en ben hem de laatste jaren een beetje uit het oog verloren nadat hij naar Nederland was terug gekeerd.”

Ook de clubs betuigen hun medeleven voor hun voormalige coach:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws