Twee doden door storm Dennis,“één van de zwaarste ooit” in Groot-Brittannië

Print

Na Ciara vorige week is het nu de beurt aan storm Dennis. Vooral in het Verenigd Koninkrijk houdt die lelijk huis, met nu al twee doden. Britse media noemen het “een van de zwaarste stormen ooit”. In België lijkt het mee te zullen vallen, al worden er wel voorzorgsmaatregelen genomen.

LEES OOK: Stormdepressie Dennis raast over ons land: noodnummer 1722 geactiveerd

De schade die Dennis in het Verenigd Koninkrijk aanricht, laat zich al voelen. De storm heeft zaterdagnamiddag al twee levens geëist: nabij Margate kwam een noodoproep van een Maltese tanker. Die was overboord gevallen door de hevige rukwinden en werd na urenlang zoeken dood teruggevonden door reddingswerkers nabij de haven.

Twee doden door storm Dennis,“één van de zwaarste ooit” in Groot-Brittannië
In Birmingham leggen stewards zandzakjes om de toegangswegen naar het stadion vrij te houden Foto: Action Images via Reuters

Ook in Kent viel een dode. Een tiener was daar de zee ingedoken, maar was niet opgewassen tegen de enorme golven. Hij werd opgevist door een reddingshelikopter en er werd getracht hem te reanimeren, maar tevergeefs.

De storm trekt op dit moment over Schotland en Groot-Brittannië. Er worden rukwinden tot 110 km per uur verwacht, samen met hevige regen - in sommige gebieden wordt voorspeld dat het water 1.5 meter hoog zal komen te staan. Honderden vluchten worden afgelast, naar schatting 40.000 passagiers zouden getroffen zijn. Ook het treinverkeer loopt ernstige vertragingen op en veerdiensten varen niet uit.

De storm laat zich ook voelen in het dagelijkse leven: pretparken en andere parken blijven gesloten en het leger is op verschillende plaatsen ingeschakeld om zandzakjes te plaatsen.

In het Verenigd Koninkrijk is men nog maar net bekomen van Ciara, die vorig weekend woedde. Experts verwachten dat de schade nog groter kan zijn, aangezien de bodem op vele plaatsen nog verzadigd is. “De regen kan enorme schade veroorzaken bij talrijke gebouwen”, aldus het Met Office, het weerkundige instituut van het Verenigd Koninkrijk. Ze noemen het daar potentieel “een van de zwaarste stormen ooit”.

Ook bij ons maatregelen

Ons land ligt net in de zuidoostelijke flank van die omvangrijke stormdepressie. Hier worden rukwinden tussen de 70 en 90 kilometer per uur verwacht - niet zo hevig als Ciara vorige week, dus. Lokaal zijn rukwinden rond 100 kilometer per uur niet uitgesloten. Het gaat ook regenen, en het blijft zacht met temperaturen tot 15 graden. “Onstuimig weer”, noemt weervrouw Sabine Hagedoren het op de VRT. In de nacht van zaterdag op zondag geldt daarom code geel. Er wordt gewaarschuwd op de weg voldoende afstand te nemen, je auto niet onder een boom te parkeren en alles wat in de tuin ligt en kan wegwaaien, vast te maken.

Leefmilieu Brussel kondigde al aan dat vanaf zaterdagavond 18 uur tot maandagochtend alle Brusselse gewestelijke parken afgesloten worden. In Antwerpen wordt De Valentijnsrun in het Rivierenhof in Deurne afgelast voor het tweede weekend op rij - vorige week strooide Ciara nog roet in het eten.

Twee doden door storm Dennis,“één van de zwaarste ooit” in Groot-Brittannië
Een kapper in Yorkshire, Engeland Foto: AP
Twee doden door storm Dennis,“één van de zwaarste ooit” in Groot-Brittannië
De rivier Ouse stijgt in York, North Yorkshire Foto: AFP
Nu in het nieuws