CD&V ontgoocheld na PS-veto tegen N-VA, weinig geloof in alternatieve Vivaldi-coalitie

Foto: Guy Puttemans

CD&V ontgoocheld na PS-veto tegen N-VA, weinig geloof in alternatieve Vivaldi-coalitie

Print

CD&V en haar voorzitter Joachim Coens hebben een serieuze kater overgehouden aan de voorbije paar dagen. Dat zei Coens vanmorgen op Radio 1. “We hebben geprobeerd om vanuit onze centrumpositie PS en N-VA samen te brengen. Maar net als er gekust moest worden op Valentijn, liep het lief weg. Ongelooflijk.”

LEES OOK: Paars-geel definitief dood: gevreesde nieuwe verkiezingen nog nooit zo dichtbij

Volgens Coens had zijn partijgenoot Koen Geens echt wel de hoop dat hij met een inhoudelijke nota de twee grote partijen mee zou krijgen. Nu dit niet gelukt is, is de stabiliteit van het land in gevaar zegt hij.

Wat nu? Coens gelooft nog steeds niet in een coalitie met christendemocraten, socialisten, liberalen en groenen, de zogenaamde Vivaldi-coalitie. “Voor mij is Vivaldi een componist tot vandaag.” Want wat is het politieke project van Vivaldi, welke partijen doen mee? Coens heeft veel vragen.

Vivaldi is de componist van de ‘Vier Seizoenen’, seizoenen die elk voor een kleur staan in de naam voor de mogelijke coalitie. Het blauw van de liberalen is de winter, het groen van de ecologisten is de lente, de rode socialisten zijn de zomer en het oranje van CD&V is de kleur van de herfst.

De voorzitter van CD&V blijft erop hameren dat de problemen in het land zo groot zijn (zoals de begroting die ontspoort) dat er een meerderheid nodig is aan beide kanten van de taalgrens. Het idee van een noodregering begraaft hij niet. Tegelijkertijd hoopt hij dat de PS nog tot inkeer komt en alsnog met N-VA een deal maakt.

Maar op dit moment is Coens vooral ontgoocheld in de PS, die ooit een staatsdragende partij was.

Nieuwe verkiezingen? “Je moet op alles voorbereid zijn, maar de mensen hebben in mei gestemd en ze hebben de kaarten gelegd. Het is aan ons om die kaarten te gebruiken. Verkiezingen zijn geen oplossing.”

Nu in het nieuws