© ISOPIX

Koning aanvaardt ontslag van Koen Geens: “Definitief veto van PS tegen N-VA”

Koen Geens (CD&V) denkt dat het voor de PS “definitief” genoeg is geweest met onderhandelingen met N-VA. Dat zei hij vrijdagavond tijdens een persverklaring nadat de koning zijn opdracht heeft beëindigd. “Ik heb het gevoel dat er door de PS een definitief veto is uitgesproken tegen de N-VA”, zei Geens.

blg

Koninklijk opdrachtdhouder Geens legde uit dat hij werkte aan een basisnota met verschillende sociaal-economische elementen. Hij wilde daarover in de loop van de komende dagen nog met alle betrokken partijen vergaderen, maar “in de loop van de laatste dagen is dat proces doorkruist door duidelijke mededelingen van een partij - en ik denk dat het definitief is - dat ze niet verder aan tafel wil gaan zitten met een andere partij”, aldus de CD&V-vicepremier.

Het was de bedoeling van Geens om dat proces nog voort te zetten tot zondagavond, om dan maandag met een meer gedetailleerde nota naar het Paleis te trekken. Maar hij besefte dat het geen zin meer had om op dat spoor voort te werken. Daarvoor moesten “de grootste discretie en vertrouwen” kunnen worden bewaard, luidde het.

© ISOPIX

“Veel goede wil ervaren”

Zoals bekend dringt CD&V - de partij van Geens - aan op een coalitie met PS én N-VA, omdat die ook aan Vlaamse kant een meerderheid kan hebben. Volgens Geens waren er verschillende partijen “bereid om in een proces te stappen dat kon leiden tot een federale regering”. Namen van partijen wil Geens liever niet noemen.

Maar PS wil dus niet met N-VA. Geens had naar eigen zeggen “veel goede wil ervaren om tot diepgaande gesprekken te komen”. “Maar de koord is aan één kant gebroken”, aldus de CD&V-vicepremier. “Ik vind het spijtig”, aldus Geens.

Blijft CD&V nu vasthouden aan een regering met N-VA? “Dat moet u aan de voorzitter vragen. Wat ik wel denk, is dat het voor de stabiliteit van het land goed was om een maximale kans te geven aan deze samenwerking (tussen PS en N-VA, red.)”, zei Geens. “Ik heb kunnen vaststellen dat het inhoudelijk mogelijk had kunnen geweest zijn, al droom ik misschien. Maar ik heb kunnen vaststellen dat ze niet wenselijk is voor sommigen, hoe spijtig dat ook is”.

Verkiezingen?

Kan een Vivaldi-coalitie met socialisten, liberalen, groenen en CD&V volgens Geens? “Ik wou deze week alle partijen zien, maar wat gebeurd is, heeft mijn taak sterk bemoeilijkt”, zei Geens. “Het zal aan iemand anders zijn om uit zoeken of een andere formule mogelijk is”, zei hij.

CD&V herhaalde vrijdag nog bij monde van Pieter De Crem niet in een Vivaldi-coalitie te willen stappen.

Verkiezingen dan maar? “Persoonlijk hou ik daar geen rekening mee, dat zou niet goed zijn voor de stabiliteit van het land”, zei Geens.

Koen Geens werd op 31 januari onverwacht het veld ingestuurd, als opvolger van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Een opvallende parallel is dat ook Coens en Bouchez toen eigenlijk pas enkele dagen later voor een verslag op het Paleis werden verwacht.

© ISOPIX

© BELGA