De Antwerpse vishandelaren die terechtstaan, worden gelinkt aan drugshandel. De familie A. ontkent dat. © Belga

Verdediging pleit vrijspraak voor spilfiguur in proces tegen ‘Visboeren’: “Familie omschrijft hem als een fantast”

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is vrijdag het proces tegen de ‘Visboeren’ voortgezet. De advocaat van spilfiguur Mohamed A. (73) deed de inhoud van de afgeluisterde gesprekken van zijn cliënt af als “grootspraak om indruk te maken”. De procureur vorderde voor de zeventiger zeven jaar cel, 40.000 euro boete en de verbeurdverklaring van ruim 352.000 euro. De verdediging pleitte de vrijspraak.

jtp

De ‘Visboeren’ is een Marokkaanse familie uit Borgerhout die zich volgens het openbaar ministerie bezighoudt met internationale cocaïnesmokkel en die haar vijf viswinkels zou gebruiken om de criminele opbrengsten wit te wassen. Mohamed A. is de schoonvader van een van de Visboeren.

De speurders luisterden niet alleen zijn telefoon af, maar plaatsten ook afluisterapparatuur in zijn appartement op Linkeroever. Dat leverde een schat aan informatie op. De zeventiger was bijzonder loslippig tegenover zijn veel jongere vriendin en tegenover de Zuid-Amerikaanse drugstrafikanten die hij wel eens opving.

Maar volgens de verdediging moet al die informatie met “een hele grote korrel zout” worden genomen. “Zijn familie omschrijft hem als een ‘fantast’. Hij probeerde zich groter voor te doen dan hij was om indruk te maken op zijn vriendin en op zijn Zuid-Amerikaanse vrienden die hij in de jaren negentig in een Braziliaanse gevangenis had leren kennen. Als hij werkelijk dé grote man was met alle knowhow en contacten, zoals hij liet uitschijnen, dan zou hij voor veel meer feiten vervolgd worden dan nu het geval is”, stelde meester Carl Slabbaert.

Mohamed A. en de Visboeren staan terecht voor één gelukte uithaling van een onbepaalde hoeveelheid cocaïne. “Maar is die uithaling werkelijk gebeurd? Door wie dan? En van waar werden die drugs verstuurd? Op welk schip kwam de lading naar Antwerpen? Wie financierde het transport? Allemaal vragen die onbeantwoord blijven. Er zijn onvoldoende objectieve elementen om mijn cliënt te veroordelen”, zei Slabbaert. Ook voor de voorbereidende handelingen voor nog meer invoeren, deelname aan een criminele organisatie en witwas pleitte hij de vrijspraak.

Vonnis op 19 maart.

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio