Restauratie brug Stadspark start maandag, inzamelactie voor rotspartijen nog geen succes

Foto: Dirk Kerstens

Restauratie brug Stadspark start maandag, inzamelactie voor rotspartijen nog geen succes

Print
Antwerpen 2018 / Antwerpen -

De restauratie van de witte Keiligbrug in het stadspark begint komende maandag, 17 februari, en zou binnen een jaar afgerond moeten zijn. De stad telt 358.000 euro neer voor de restauratie.

De hangbrug is een ontwerp van architect Eduard Keilig, die in 1868 het integrale Stadspark uittekende. Het is een beschermd monument, net als het hele park trouwens. Het brugdek, de vloerplanken en de dwarsliggers worden hersteld en bepaalde onderdelen indien nodig vervangen. Het hout wordt behandeld tegen verrotting en het sierlijk smeedijzer wordt gereinigd, hersteld en geschilderd. De brug en de wandelpaden naar de brug zullen niet toegankelijk zijn tijdens de werken.

Inzamelactie

Om de rotspartijen aan weerskanten van de brug ook te kunnen restaureren doet de stad een subsidieaanvraag bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Die subsidie zou goed zijn voor 60 procent van de in totaal nodige 409.000 euro. Voor de overige 40 procent, zo’n 163.000 euro, heeft erfgoedvereniging vzw Herita een projectrekening geopend waarop erfgoedliefhebbers een bijdrage kunnen leveren. Na een tweetal weken staat de teller op 240 euro door vijf donaties. Al moet de inzameling nog op gang komen. “De restauratie van de rotspartijen is niet afhankelijk van de inzamelactie en zal er hoe dan ook komen”, verzekerde schepen voor Patrimonium Fons Duchateau (N-VA) eerder al. Hij ziet dit eerder als een proefproject.

LEES OOK:

Stad Antwerpen hoopt via crowdfunding 163.000 euro op te halen voor restauratie rotspartijen stadspark

Stadspark wordt hersteld naar beeld dat architect in 1867 voor ogen had

Restauratie brug Stadspark start maandag, inzamelactie voor rotspartijen nog geen succes
Foto: Jan Van der Perre
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio