© Peter Malaise

Parcours Ronde van Vlaanderen Cyclo is 235 km lang, 16.000 wielertoeristen mogen deelnemen

Daags voor de Ronde van Vlaanderen krijgen de koersliefhebbers ook dit jaar de kans om op het parcours van Vlaanderens Mooiste rond te rijden. Tijdens de Ronde van Vlaanderen Cyclo op zaterdag 4 april leggen de amateurs 235 km af tussen Antwerpen en Oudenaarde.

Het parcours is bijna identiek aan wat de profrenners daags nadien voor de wielen geschoven krijgen, maar dan zonder de extra lussen die de profs in volle finale doen. Die maken dat Greg Van Avermaet en co aan 267 km komen, maar in de 235 km voor de wielertoeristen komen ook alle hellingen en kasseistroken aan bod, met de Oude Kwaremont en de Paterberg als sluitstuk. De start vindt plaats op de Plantinkaai in Antwerpen. Van daaruit gaat het via de (verkeersvrije) Waaslandtunnel en door het Waasland naar Zottegem, waar het gedokker over de kasseistroken en hellingen van de Vlaamse Ardennen begint. Onderweg worden er bevoorradingsposten voorzien.

In totaal liggen er drie kasseistroken en zestien hellingen op het parcours. Ook de mythische Muur van Geraardsbergen is daarbij net als de Berendries, de Eikenberg, de Koppenberg en de Taaienberg. De finish ligt in Oudenaarde, ter hoogte van de Qubus, en sluit om 20u. Vertrekken in Antwerpen kan tussen 7u en 8u ‘s morgens.

Vier afstanden

Wie 235 km iets te veel van het goede vindt, kan ook kiezen voor een rit van 177, 142 of 74 km. Al deze tochten starten en eindigen in Oudenaarde en doen in volle finale het uitdagende tweeluik Oude Kwaremont-Paterberg aan. Dankzij een videochip in het kaderplaatje kan iedereen achteraf zijn of haar meest speciale momenten nog eens herbeleven.

In totaal mogen 16.000 wielertoeristen deelnemen. Inschrijven kan via www.werideflanders.com.

MEER OVER Ronde van Vlaanderen

Meer sportnieuws