Tram 7 houdt halt aan de Nationale Bank. Zal dat in de toekomst nog zo zijn? © Nattida-Jayne Kanyachalao

PVDA hekelt plannen om tramlijn 7 af te schaffen: “Slim naar Antwerpen? Eerder dom in Antwerpen”

De toekomst van tram 7, die Mortsel verbindt met het Eilandje, hangt aan een zijden draadje. De afschaffing van de tramlijn behoort volgens de plannen van de Vervoersregio Antwerpen behoort tot de mogelijkheden. Dat leidt tot ongenoegen bij gebruikers en politieke partijen. “Ongelofelijk kortzichtig”, zo oordeelt Antwerps PVDA-woordvoerder en Vlaams Parlementslid Jos D’Haese.

joro

Groen Mortsel bond de kat de bel aan en maakte de plannen wereldkundig. “Een verkeerde strategie”, noemde de Mortselse oppositiepartij het. Ook PVDA is niet te spreken over het mogelijk verdwijnen van de tramlijn. “Nog maar twee jaar geleden heeft men grote investeringen gedaan om de tramlijn te verlengen naar het MAS”, zegt Jos D’Haese. “De historische tramlijn 7 is een snelle en populaire verbinding naar de stad. Die schrap je niet.”

LEES OOK. Tramlijn 7 dreigt te verdwijnen, burgemeester Mortsel onderneemt actie

“Graag geziene lijn”

© BELGA

“Tramlijn 7 is een graag geziene lijn”, stelt D’Haese. “Ze wordt gebruikt door mensen die snel de stad in willen, of voor een uitstap naar het Eilandje willen gaan. Ze ontsluit verschillende buurten en belangrijke plaatsen zoals de Mechelsesteenweg en het Mechelse plein, de Oudaan, de Carolus Borromeusbuurt, de academie, het MAS... Daarnaast heeft ze belangrijke overstappunten aan haltes Harmonie, Nationale Bank en de Meirbrug.”

Om het verlies van Tram 7 op te vangen wordt in de plannota 2030, de capaciteit van tram 15 verhoogd. “Maar men moet toch weten dat die tram ook al overvol zit tijdens de spits. Het overstappen in station Opera is niet alleen tijdrovend, maar je geraakt ook niet op alle plaatsen”, meent D’Haese.

Nieuwe klap

“Is dit Slim naar Antwerpen?”, vraagt D’Haese zich af. “Eerder dom in Antwerpen als je het mij vraagt. Er moet net meer worden geïnvesteerd in openbaar vervoer in plaats van minder. Na het wegvallen van tram 70 en De Waterbus op het Albertkanaal is dat een nieuwe klap. Men opende de Noorderlijn nog maar twee maanden geleden en men snijdt alweer in het aanbod. De vervoersregioraad zegt dat ze de bereikbaarheid in de hele regio wil garanderen, maar doet net het omgekeerde. Wij willen dat er zoals in steeds meer Europese steden volop de kaart wordt getrokken van snel, kwalitatief en fijnmazig openbaar vervoer.”

LEES OOK. Herstel kapotte wissel voor tram 7 niet voor morgen: “De oplossing ligt nochtans voor de hand”

MEER OVER Mobiliteit stad & rand

werfnieuws

factcheck mobiliteit

DE TEST

ERGENS ANDERS, BETER?