© Dirk Kerstens

Man verblijft meer dan twee jaar in erbarmelijke omstandigheden in kelder van zaak

Antwerps burgemeester Bart De Wever besliste dat de zaak Rania Tourisme in de De Bosschaertstraat op het Kiel twee maanden dicht moet blijven. Er zijn ernstige aanwijzingen van mensenhandel in de zaak. In de kelder verbleef een werknemer al tweeënhalf jaar in erbarmelijke omstandigheden. Hij was afhankelijk van de uitbaatster voor het verkrijgen van verblijfsdocumenten.

jtp

De feiten van mensenhandel kwamen aan het licht tijdens een controle door de sociale inspectiediensten. “In de zaak werd een werknemer aangetroffen die al tweeënhalf jaar in de koude en vochtige kelderverdieping verbleef, in erbarmelijke omstandigheden”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever.

© Dirk Kerstens

“Op de grond van de kelder lagen twee cementzakken waarop een matras werd bevestigd met plastiekfolie zodat de man droog kon liggen. Ook stond er een oude zetel en lagen er nog drie plastieken zakken met persoonlijke spullen in de ruimte”, klinkt het verder.

Verblijfsdocumenten

De man verklaarde al tweeënhalf jaar te werken voor de uitbaatster van het reisbureau. “Het staat vast dat de tewerkstelling gebeurde zonder de noodzakelijke sociaalrechtelijke waarborgen”, aldus Vermant. “De werknemer had zelden een vrije dag en had geen contract. Zijn verloning, die uiterst gering was, gebeurde in de vorm van huisvesting in de kelder van het pand.” De werknemer was blijkbaar ook afhankelijk van de uitbaatster voor het verkrijgen van verblijfsdocumenten.

“Uit de vaststellingen, de verklaringen van de werknemer en het feit dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt, blijkt dat er ernstige aanwijzingen zijn dat er in de inrichting feiten plaatsvinden van mensenhandel. De burgemeester is bevoegd om de noodzakelijke maatregelen te treffen om deze illegale activiteiten een halt toe te roepen en beslist daarom de inrichting gedurende twee maanden te sluiten, vanaf vrijdag 14 februari tot en met maandag 13 april”, stelt de stad in een persbericht.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio