© Patrick De Roo

Groen wil investeringen in nachtaanbod bus en trein

Aan verschillende treinstations, bus- en tramhaltes voeren bijna honderd lokale afdelingen van Groen vrijdagochtend actie tijdens de jaarlijkse ‘Valentrein’-campagne. De partij pleit dit jaar voor meer openbaar vervoer ‘s avonds en investeringen in nachtvervoer in en tussen grote steden.

Met de actie wil Groen de trein- en busreizigers een hart onder de riem steken en pleiten voor meer investeringen in het openbaar vervoer. De nadruk ligt dit jaar op het aanbod ‘s avonds en ‘s nachts. “Het is niet leuk om tijdens een romantisch avondje uit meteen na het dessert te moeten vertrekken, omdat je je laatste bus moet halen”, zegt Meyrem Almaci.

De Groen-voorzitster deelt mee Valentreinkaartjes uit aan het station Antwerpen-Berchem. “Het aanbod van treinen, bussen en trams gaat er de laatste jaren stelselmatig op achteruit. Als goed alternatief voor de wagen moet er juist meer, beter en betaalbaar openbaar vervoer komen.”

Daarom wil de partij jaarlijks 790 miljoen euro meer voor de NMBS en 400 miljoen euro meer voor De Lijn. “Het wegvallen van kleine stations en geschrapte busverbindingen in grote steden, dat willen we omkeren.”

Kamerlid Kim Buyst en Vlaams parlementslid Björn Rzoska willen werk maken van een uitbreiding van het aanbod in openbaar vervoer ‘s avonds en van een nachtaanbod op de grote lijnen. Buyst: “In een slim mobiliteitssysteem is er dag én nacht een beschikbaar alternatief en zijn er altijd vlotte aansluitingen tussen trein, tram en bus, ook na acht uur ‘s avonds.”

© PDR

© PDR

© PDR

© PDR

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

ERGENS ANDERS, BETER?

DE TEST