© BELGA

DISCUSSIE. Wat vind jij de beste remedie tegen pesten?

‘Kunnen een dansje en wat stippen echt iets doen tegen pesten?’, vragen sommigen zich misschien af. “Het is veel meer dan dat”, zegt Hanne Laureys, brandmanager van Ketnet. “Wij hebben een megafoon gezet op de Week tegen Pesten, waardoor het bij kinderen én volwassenen is gaan leven. We brengen een zwaar thema op een lichte manier, waardoor veel kinderen er zich door aangesproken voelen. Die stippen zijn ook een echt statement: je maakt ermee duidelijk dat je pesten niet oké vindt en dat je opkomt voor slachtoffers. Wat ook helpt zijn de boegbeelden en bekende gezichten die elk jaar hun steun verlenen. Vorig jaar had zelfs koningin Mathilde vier stippen op haar hand.”

Volgens Deboutte zijn door die aandacht ook ouders en leerkrachten meer hun verantwoordelijkheid gaan nemen.“Ook de politiek is er nadrukkelijker mee bezig. Zo kunnen scholen sinds kort hun subsidies verliezen wanneer hun leerlingenbegeleiding niet voldoet.”

Vind jij dat er genoeg aandacht wordt besteed aan de strijd tegen pesten? Zie jij nog andere manieren om het aantal slachtoffers en daders te doen afnemen? Laat het ons weten via onderstaand invulformulier. We bundelen een aantal reacties in onze weekendkrant.