PS-voorzitter Paul Magnette. © BELGA

Magnette dreigt stekker definitief uit paars-geel te trekken: “Wij zijn niet bang van nieuwe verkiezingen”

Met N-VA onderhandelen bestempelt PS-voorzitter Paul Magnette als een “beproeving”. En eentje die lang genoeg heeft geduurd. Na “duizenden uren vergaderen zonder vooruitgang” zal het partijbestuur van de Franstalige socialisten zich maandag buigen over de vraag of dat nog wel zin heeft. “Ik begin me die vraag meer en meer te stellen”, zegt Magnette.

Arnout Gyssels

“Het duurt al acht maanden. Ik ben zelfs gestopt met de duizenden uren vergaderen te tellen. Dagen aan een stuk, avonden, nachten, weekends, zonder dat het vooruitgaat. Alleen omdat sommigen enkel een coalitie tussen PS en N-VA willen testen. Hoeveel keer moet ik nog duidelijk zeggen dat PS geen enkele zin heeft om met hen te besturen?”

PS-voorzitter Paul Magnette laat er in een interview met onze Waalse zusterkranten van Sudpresse geen twijfel over bestaan: paars-geel komt er gewoon niet. De enige reden dat hij woensdagavond bijvoorbeeld nog eens tegenover De Wever gaan zitten is, is “uit respect voor de democratie en de grondwettelijke regels. En uit beleefdheid.”

Wél alternatieven

“Het is een ware beproeving aan het worden om met nationalisten te onderhandelen, waar we geen enkel raakvlak mee hebben”, zegt hij. “Als er geen alternatieven zouden zijn, zou ik die koppigheid nog begrijpen. Maar die zijn er wel. Tel maar. Zelfs zonder de zetels van Vlaams Belang, PVDA en N-VA blijven er nog 96 zetels op 150 over. Er zijn oplossingen. Ook zonder ons.”

Hij stelt luidop de vraag of het nog wel zin heeft om in te gaan op de uitnodigingen van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) en te blijven praten met N-VA. “Dat debat wordt maandag gevoerd op het partijbureau van mijn partij. We zullen zien wat daar beslist wordt.”

De stekker eruit trekken kan betekenen dat het op nieuwe verkiezingen uitdraait. “We zullen niets doen om die uit te lokken, maar we zijn ook niet bang van nieuwe verkiezingen”, zegt Magnette. “Er wordt daar overdreven dramatisch over gedaan. We zouden een coalitie moeten smeden tegen gelijk welke prijs, anders draait het uit op het einde van België. Ik herhaal: dat gaan we niet doen. Dan heb ik liever dat onze burgers zich opnieuw mogen uitspreken.”

Ook al maandag wordt Geens opnieuw bij de koning verwacht voor een stand van zaken. Met zijn interview voert Magnette de druk op CD&V nog wat op. Die blijven vasthouden aan N-VA. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) lapte de oproep van zijn partijgenoot om de discretie te bewaren deze week nog eens aan zijn laars om dat duidelijk te maken. “Wie denkt dat wij zullen buigen en in Vivaldi stappen, leeft in een virtuele realiteit”, zei hij. Zijn sortie mag dan niet doorgesproken zijn met de partijtop, andere boegbeelden hebben zich in het verleden al op die lijn gezet.

“Ik heb Koen Geens er al aan herinnerd dat zijn opdracht was om alle pistes te onderzoeken, niet enkel die van een coalitie PS-N-VA”, zegt Magnette. Het argument van CD&V dat een regering een meerderheid aan weerszijden van de taalgrens moet hebben is volgens hem dan ook “absurd”. “Zo vorm je geen meerderheid. Je moet convergenties tussen de partijen vinden.” En die zijn er volgens hem tussen N-VA en zijn partij absoluut niet. “We zijn tegenpolen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER