© pol de wilde

Unizo wil belasting op reclamedrukwerk laten afschaffen

De voorbije maanden lanceerden of verhoogden volgens Unizo Provincie Antwerpen verschillende lokale overheden een taks op ongeadresseerd reclamedrukwerk. De zelfstandigenorganisatie wil de taksen laten afschaffen. “Het is minder belastend voor het milieu dan digitale reclame.”

CM

Wie doet het niet graag? Folders uit de bus graaien om jezelf te verlekkeren op spullen die je al dan niet nodig hebt. Maar volgens Unizo voeren overheden een strijd tegen dergelijk drukwerk, door nieuwe of hogere taksen.

En dat zou retailers doen overschakelen op online reclame. “Maar onderzoek toont aan dat dit meer aanzet tot online shoppen, wat sterk gedomineerd wordt door internationale spelers. Dat ondergraaft de positie van fysieke winkels en de lokale economie.”

Zelfstandigenorganisatie Unizo liet de impact van die folders berekenen. “De studie toont aan dat folders winkelen binnen een straal van 20 km stimuleert en dat ze zo een directe impact op de lokale retailactiviteit hebben”, zegt men. Maar liefst 89% van de Belgen zou dergelijke folders al eens lezen.

De folderindustrie zou goed zijn voor 250 miljoen euro per jaar, en ze geeft werk aan 8.750 personen. Ook zouden folders minder energie kosten dan gedacht. En ook e-mails en digitale folders verbruiken energie. Unizo roept overheden dan ook op om hun “strijd tegen huis-aan-huiscommunicatie te staken”.

Nu in het nieuws