Zalige Valentijn voor Beerschot: winst tegen OH Leuven en het weekend in als leider van 1B

Op twee speeldagen van het einde houdt Beerschot zijn kansen op winst in de tweede periode in eigen handen. In de levensbelangrijke kraker tegen OHL konden de Mannekes voor het eerst sinds 1 december nog eens twee keer scoren, al was het bibberen tot het einde om de drie punten thuis te houden.

Het Olympisch Stadion was met ruim 9.000 supporters aardig volgelopen voor de topper tussen Beerschot en OHL. Voor Valentijn had de thuisploeg een actie op poten gezet waarbij abonneehouders gratis een vriend of vriendin mee naar het stadion mochten nemen. Tijd voor romantiek of liefkozende woordjes was er op het veld echter niet. De verliezer van deze wedstrijd mocht de tweede periodetitel zo goed als zeker vergeten en dat leverde voor rust een potig duel met veel intense duels op. Een wedstrijd voor echte mannen, zeg maar. Soms op het randje, maar nooit over de schreef.

Voetballend bleven de fans echter lang op hun honger zitten. Zowel de thuisploeg als de bezoekers acteerden in de zone van de waarheid te zenuwachtig. De beste kansen voor rust waren voor OHL. Mathieu Maertens en Tom Van Hyfte probeerden het in het openingskwartier met pogingen vanuit de tweede lijn, maar konden Vanhamel niet verontrusten. Op rechts werd Halaimia helemaal tuureluurs gespeeld door de vinnige Aguemon, de flankspeler uit Benin vergat te profiteren en kon slechts één goede voorzet in de zestien droppen. De ingelopen Sowah knikte het leer tegen de paal. Een zucht van opluchting was hoorbaar in de tribunes.

Offensief kon Beerschot daar immers te weinig tegenover zetten. Op het middenveld kwam Holzhauser veel te weinig in de wedstrijd voor, al schotelde de Oostenrijker ei zo na Ibara de openingtreffer voor. De Congolees verscheen alleen voor Henkinet, maar mikte het leer op de paal. Even later claimde de Kielse Prince nog een strafschop na een duwtje van Schuermans in de rug. Te licht om de bal op de stip te leggen, oordeelde scheidsrechter Lothar D’Hondt.

Losada haalde tijdens de rust Halaimia uit zijn lijden en bracht Ryan Sanusi tussen de lijnen. Waar Beerschot voor rust amper voor doelgevaar kon zorgen, lukte het nu plots wel. Ibara trapte een voorzet eerst nog tegen de voeten van Schuermans, maar bij de tweede poging kon hij Tissoudali wel bereiken. De Nederlandse Marokkaan werkte heerlijk af: met een puntertje door de benen van Tsimanga gaf hij Henkinet het nakijken.

Tien minuten later ontplofte het Olympisch Stadion helemaal. Holzhauser dropte een hoekschop op het hoofd van Frédéric Frans, die boven Van Hyfte uittorende en de 2-0 tegen de netten knikte. Twee doelpunten in één wedstrijd. Weet u nog wanneer Beerschot daarin voor het laatst geslaagd was? Neen? We vergeven het u, het was immers al van 1 december op het veld van Union geleden. Holzhauser en Maes bezorgden Beerschot toen de drie punten in het Dudenpark.

Hernan Losada kon zich geen beter moment voorstellen om een einde te maken aan die periode waarin zijn spelers o zo moeilijk tot scoren kwamen. Vanavond kwam de ketchup eindelijk eens uit de fles. Al werd het nog bibberen tot het einde. Vanhamel redde in eerste instantie nog een schot van Perbet, maar uitgerekend ex-speler Van den Bergh gaf de Leuvenaars opnieuw hoop met een knappe omhaal. Tissoudali kreeg de kans om alle spanning weg te halen, maar mikte zijn poging over.

Een slotoffensief van OHL leverde niets meer op. Het vuurwerk na de wedstrijd was misschien wat voorbarig, maar Beerschot kan dit weekend wel in een zetel de resultaten van de concurrentie afwachten. Dankzij deze driepunter doen de Mannekes sowieso tot de laatste speeldag mee voor de tweede periodetitel.

Meer voetbalnieuws