© BELGA

Tot 13 jaar voor cocaïnesmokkel via Antwerpen: rechtbank veel strenger dan OM

Voor de smokkel van in totaal ruim 5.200 kilo cocaïne hebben acht verdachten in Nederland celstraffen gekregen tot 13 jaar. De rechtbank in Den Bosch besloot donderdag de verdachten allemaal ruim twee keer zoveel straf te geven als het openbaar ministerie had geëist.

blg

Initiatiefnemer Sadik el A. kreeg met 13 jaar de hoogste straf. De voormalige beurshandelaar Florian van L. kreeg 10 jaar cel, zijn compagnon Thomas K. 11,5 jaar. K. en Van L. zijn donderdag na het vonnis meteen door de politie meegenomen en gevangengezet

De groep is verantwoordelijk voor twee transporten met samen bijna 4.200 kilo coke in juli 2015. De drugs werden tussen de bananen naar Antwerpen vervoerd en daarna naar Geleen, vlak over de grens in Nederlands-Limburg. Ook zit de groep achter een transport van ruim 1.000 kilo coke, dat in december 2015 werd onderschept in een lading ananassap in Raamsdonksveer (Noord-Brabant).

De rechtbank noemde de eisen van het OM “onbegrijpelijk”. Ze oordeelde dat “de strafeisen in geen verhouding staan tot de ernst van de feiten en de rol van de verdachten. Een straf conform de eis zou niet uit te leggen zijn aan de maatschappij”. De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan de deelname aan een criminele organisatie, drugssmokkel, witwassen en bedreiging.

Van L. en zijn partner K. stonden aan het hoofd van de Dutch Global Trading Company (DGTC). Dat bedrijf haalde via verschillende onderaannemers de drugs naar Nederland en België. Dat was in opdracht van onder anderen Sadik el A. Vanwege de ingewikkelde bedrijfsstructuren heeft de strafzaak maanden geduurd. De inhoudelijke behandeling begon in september, de strafeisen dateren al uit oktober.

Van L. werkte in het verleden voor zakenbank Merrill Lynch en runde daarna zijn eigen advieskantoor Eureffect. Later ging hij in het vastgoed en uiteindelijk in 2015 in het fruit. Hij heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend.

Nu in het nieuws