Politicoloog UAntwerpen roept regering op om Oosterweelverbinding alsnog te schrappen: “Overbodig en geldverspilling”

Print

Video: ATV

Antwerpen -

De Oosterweelverbinding is overbodig en lost de mobiliteitsknoop niet op, dat stelt professor bestuurskunde Wouter Van Dooren aan de Universiteit Antwerpen. Van Dooren onderzocht het uitgebreide milieurapport (MER) van de Oosterweelverbinding en kwam tot de conclusie dat het weggesmeten geld is, ten minste als de afgesproken ambitie om te komen tot een modal shift van 50% autoverkeer en 50% duurzame vervoersmiddelen wordt gehaald.

Het beter verdelen en organiseren van het verkeer zal op de Antwerpse Ring al veel ongevallen kunnen voorkomen, meent Van Dooren. De professor is wel voorstander van de aanleg van de A102 tussen het rondpunt van Wommelgem en Merksem. “Als we die bouwen als een soort bypass rond de stad, kan die een stukje verkeer afleiden van de Ring”, aldus Van Dooren.

Volgens de professor kan de Vlaamse regering beslissen om op basis van het MER-rapport de derde scheldekruising alsnog te schrappen. “Publiek geld moet goed besteed worden en als we 3,5 miljard euro niet goed kunnen besteden in Antwerpen, kunnen we het beter besteden in Gent.” Bouwheer Lantis verwacht dat de vergunningsaanvraag voor de Oosterweelverbinding weldra een goedkeuring krijgt.

LEES OOK. Politicoloog Van Dooren diep ontgoocheld in Oosterweel: “Er dreigt voor Antwerpen een donker scenario”

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring