Links: verdachte K.W. die in de cel in Nederland zit. Rechts: de hulpdiensten aan het werk na het ongeval. © RR, Jef Matthee

Dodelijk ongeval Arendonk: verdachte K.W. kwam eerder al in aanraking met gerecht

De 36-jarige K.W., die afkomstig is van Arendonk maar sinds kort net over de grens in Nederland woont, werd dinsdagavond door de Nederlandse politie opgepakt na de dodelijke aanrijding eerder die avond in Arendonk. Jasper Horsting (31) was op slag dood. W. pleegde vluchtmisdrijf en vluchtte weg, maar kon gevat worden. De onderzoeksrechter in Turnhout heeft om de overlevering verzocht van W.

mph, brip

LEES OOK. Verslagenheid groot na dodelijk ongeval: “Jasper was een gouden gast”

Het parket Antwerpen heeft een onderzoeksrechter gevorderd die om de overlevering van de verdachte zal verzoeken. “Er is een lange en een korte procedure wanneer het om overleveringen gaat”, zegt parketmagistraat in Turnhout Inge Delissen. “Als de verdachte instemt met een overlevering, wordt hij binnen de tien dagen naar Turnhout overgebracht. Zo niet, zal hij eerst voor de arrondissementsrechter in Amsterdam moeten verschijnen en dan duurt het hele proces langer.” Of W. zal instemmen, is nog niet duidelijk. De man vluchtte na het ongeval van ons land naar Nederland, waar hij sinds kort woont. Anderhalf uur na het ongeval werd hij er van zijn vrijheid beroofd.

Het is niet de eerste keer dat W. in contact met het gerecht. Hij werd tien jaar geleden ook verdacht van hand-en spandiensten aan de ‘Bende van 700 miljoen’, de smokkelorganisatie rond de beruchte Nederbelg Paulus Meyer die actief was in de Antwerpse haven. Het Openbaar Ministerie eiste in 2009 vier jaar cel voor W. Hij zou geen grote rol gehad hebben binnen de criminele organisatie.

Toen dinsdagavond bleek dat de verdachte in Nederland was, hebben de Belgische politiediensten hun Nederlandse collega’s verzocht na de arrestatie ook meteen de nodige politionele vaststellingen te doen. Daarbij hoort een adem- of bloedtest om na te gaan of de man onder invloed was van alcohol of drugs toen hij de fietser aanreed. Het parket Antwerpen beschikt nog niet over die uitslagen.

Getuige

Ondertussen raakte ook bekend dat de zoektocht naar de gevluchte automobilist in een stroomversnelling kwam nadat een getuige een zwaar beschadigde Citroën Berlingo had opgemerkt op de E34 richting Nederland. Het signalement van de auto kwam overeen met de wagen die door getuigen op de plaats van het ongeval was opgemerkt. Via het ANPR-cameranetwerk kon ook een nummerplaat gelinkt worden aan het voertuig en kwam de 36-jarige Belg snel in beeld.

Scouts Carpe Diem Arendonk, waar slachtoffer Jasper jaren lid en leider was, plaatste een emotioneel bericht op Facebook. “Wij gaan je ongelooflijk hard missen, Jasper! Stevige linker en we zingen vanavond heel zachtjes het avondlied voor jou ... Verre sterren staan alom”, klinkt het daar.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio