© REUTERS

Bernie Sanders wint tweede Democratische voorverkiezing in New Hampshire

Amerikaans presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de tweede Democratische voorverkiezing in New Hampshire gewonnen. “Het begin van het einde van Donald Trump”, noemt hij het zelf. Pete Buttigieg strandde op meer dan een procent, verrassende derde was Amy Klobuchar. Twee kandidaten hebben meteen aangekondigd uit de race te stappen.

adb, gjs

Met 85 procent van de resultaten bekend, staat Bernie Sanders aan de leiding met 25,8 procent van de stemmen. Op de tweede plaats staat Pete Buttigieg (24,4 procent). Beiden zouden 8 ‘delegates’ bemachtigen. Ze worden gevolgd door Amy Klobuchar (19,7 procent, 5 kiesmannen), Elizabeth Warren (9,3 procent) en Joe Biden (8,4 procent).

Sanders claimde tijdens een campagnebijeenkomst de overwinning toen hij met zo’n 75 procent van de stemmen geteld nog steeds op kop stond. “Deze overwinning hier is het begin van het einde van Donald Trump”, verklaarde hij. “Wie er ook wint, en we hopen uiteraard dat wij het zijn, we zullen samenkomen en de meest gevaarlijke president in de moderne geschiedenis van dit land verslaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Buttigieg feliciteerde Sanders al met zijn overwinning. Ook in Iowa had Sanders de overwinning opgeëist, maar daar werd hij uiteindelijk nipt verslagen door Pete Buttigieg. De bekendmaking van de resultaten verliep er evenwel zo chaotisch dat die op vraag van beiden herzien zullen worden.

(lees verder onder de foto)

© AFP

Twee kandidaten geven op

© AFP

Kandidaat Andrew Yang kondigde in zijn toespraak in New Hampshire aan dat hij uit de race naar het Witte Huis stapt. Volgens de voorlopige resultaten haalt hij amper 2,8 procent.

“Jullie weten dat ik een wiskundige ben en vanavond blijkt uit de cijfers dat ik deze race niet zal winnen”, verklaarde de 45-jarige ondernemer. Het is “niet het resultaat waar we zo hard voor hebben gevochten”.

In de voorverkiezing voor de Democratische presidentskandidaten in Iowa had Yang maar 1 procent van de stemmen behaald.

Yang, die geen politieke achtergrond heeft, had in de afgelopen weken verrast door langer in de race te blijven dan meer ervaren politici en door op te vallen bij debatten. De zoon van Taiwanese migranten had zijn kandidatuur in 2017 gesteld met als belangrijkste boodschap een basisinkomen van 1.000 dollar per maand voor iedere volwassen Amerikaan.

Bernie Sanders bedankte Yang in een tweet en zei ernaar uit te kijken samen te werken om de “corruptie en onverdraagzaamheid” van Trump te verslaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook senator Michael Bennet staakt zijn campagne voor de nominatie van de Democraten. De 55-jarige senator uit Colorado maakte dat kort na de exitpolls bekend. Hij haalt voorlopig maar 0,3 procent van de stemmen.

Nu in het nieuws