Vanuit de Dijle liep het water over de dijk het overstromingsgebied in. © De Vlaamse Waterweg

Overstromingsgebied aan Zennegat eerste keer volgelopen

Het gecontroleerde overstromingsgebied aan het Zennegat in Battel (Mechelen) is maandag een eerste keer sinds zijn aanleg volledig volgelopen. Bij hoge waterstanden wordt er water uit de Dijle opgeslagen, en door het stormtij was dat gisteren het geval.

svh

Eerder stroomde er ook al eens water over de dijken het gecontroleerde gebied van 65 hectare in. “Maar maandag was het de eerste keer dat het overstromingsgebied helemaal volliep. Dat was best een indrukwekkend zicht”, zegt Carolien Peelaerts van De Vlaamse Waterweg. Bij hoge waterstanden zorgt het gebied er mee voor dat de druk op de Dijle afneemt. “Zodat er geen dijken breken en het water terechtkomt in ongecontroleerd overstromingsgebied. Bij lage waterstand vloeit het via sluizen opnieuw in de Dijle”, legt Peelaerts uit.

© De Vlaamse Waterweg.

Het gecontroleerd overstromingsgebied is er eentje in een hele keten langs de Schelde en haar zijrivieren om het achterland te behoeden van wateroverlast. In totaal zijn er vandaag zestien zulke gebieden operationeel. “En er komen er nog eens zoveel bij”, klinkt het. Eind 2021 moet in de buurt van het Zennegat met Grote Vijver in Walem (Mechelen) nog een tweede groter overstromingsgebied klaar zijn. Dat is momenteel volop in aanbouw.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio