Nieuwe Scheldekaaien en Rozemaaipark maken kans op prestigieuze nationale prijs

Stapstenen zorgen voor een avontuurlijke verbinding tussen de twee oevers van de Donkse Beek in het nieuwe Rozemaaipark. Foto: Buro Lubbers

Nieuwe Scheldekaaien en Rozemaaipark maken kans op prestigieuze nationale prijs

Print
Ekeren / Antwerpen -

De vernieuwde Scheldekaaien aan Sint-Andries en Zuid en het Rozemaaipark in Ekeren dingen mee naar een prestigieuze prijs op het Congres en Forum Publieke Ruimte in Gent. Daar wordt jaarlijks het meest kwaliteitsvolle ontwerp en de beste uitvoering van een project in de publieke ruimte in de verf gezet.

In 2019 ging de prijs naar de Oude Leieboorden in Kortrijk, die ontwikkeld werden tot gezellige plek om te keuvelen langs het water. In de editie van 2020 is de provincie Antwerpen goed vertegenwoordigd met vier kandidaten onder de vijf genomineerden. Naast de vernieuwde dorpskern van Hombeek en het binnengebied Schaliken in Herentals zijn er ook twee projecten in de stad Antwerpen bij.

Scheldekaaien

De herontwikkeling van de Scheldekaaien is volop aan de gang. De eerste contouren van dat grote stadsvernieuwingensproject zijn al zichtbaar. Het gebied ter hoogte van het Zuid en de wijk Sint-Andries is intussen ontwikkeld en bracht de Antwerpenaar dichter bij het water. Langs stadszijde is een lineair park aangelegd met een dijk, een speeltuin, een hondenloopzone, en een was- en overslagplaats voor veegwagens ter hoogte van de Namenstraat. De stabilisatiewerken zijn recent gestart in dit deelgebied, daarna kan de heraanleg van het openbaar domein beginnen.

LEES OOK: Heraanleg Scheldekaaien: deel tussen Scheldestraat en Zuiderterras aan de beurt

In een tweede fase zal ook het andere deel van Sint-Andries en Zuid, het gebied tussen de Goedehoopstraat tot het Zuiderterras, heraangelegd worden. Het park en de open ruimte langs het water worden dan verder doorgetrokken en voorzien van sportvelden, een tweede speeltuin en een tweede hondenloopzone.

Nieuwe Scheldekaaien en Rozemaaipark maken kans op prestigieuze nationale prijs
Het gedeelte van de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid werd intussen al ontwikkeld tot aangename wandel- en speelzone. Foto: Frederik Beyens

Rozemaaipark

De tweede kandidaat is het Rozemaaipark. Achter de sociale woonwijk Rozemaai, ten zuiden van het centrum van Ekeren, was door de jaren heen een soort van braakland ontstaan. In juni 2016 keurde de stad Antwerpen een masterplan goed, waarin de ontwikkeling van een bijzonder park werd opgenomen. De stad hoopt zo het wonen in de wijk aangenamer te maken en de sociale cohesie te versterken.

LEES OOK: Nieuw Rozemaaipark goed voor 16 hectare groen naast A12

In een eerste fase werd nu al een deel van de Donkse beek terug opengelegd, als onderdeel van een landschapspark voor de buurt. Het park ligt vlak naast het natuurreservaat de Oude Landen en vormt een perfecte uitbreiding als ecologisch, recreatieve ruimte. Bovendien worden er nieuwe kansen geboden voor natuurontwikkeling en waterberging. De beek dient als buffer voor het regenwater van de gehele wijk, fungeert als koelteplek en is een biotoop voor heel wat fauna en flora. Langs het park is ook een nieuw traject van de fietsostrade aangelegd. “Het park is er gekomen dankzij een sterk doordacht masterplan waardoor we een kwalitatieve manier van wonen en samenleven voor deze wijk mogelijk maken. Ik kijk dan ook uit naar fase twee van het masterplan, die we deze legislatuur zullen uitvoeren”, zegt schepen van Openbare Ruimte Claude Marinower (Open Vld).

Nieuwe Scheldekaaien en Rozemaaipark maken kans op prestigieuze nationale prijs
Van op de uitkijkheuvel heb je een mooi overzicht over het nieuwe Rozemaaipark. Foto: stad Antwerpen

De stad Antwerpen roept op om te stemmen op een van de twee genomineerde projecten. “Alle Antwerpenaren mogen trots zijn op deze nominaties en ik doe een warme oproep om te stemmen voor de publieksprijs”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

congrespubliekeruimte.info

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio