BOEK. Andrea Camilleri - Jacht op de schat

Foto: Geert D'Hulster

BOEK. Andrea Camilleri - Jacht op de schat

Print
Van de in 2019 overleden eminence grise van de Siciliaanse misdaadliteratuur, Andrea Camilleri (93), verscheen er hetzelfde jaar nog een Nederlandse vertaling van een van zijn vroegere boeken.

 In Jacht op de schat wordt het slaperige dorpje Vigata weer op geheel eigen wijze opgeschrikt. Een vroom duo, broer Gregorio en zus Caterina, hangt geregeld spandoeken aan het balkon waarop ze zondaars aanmanen zich ernstig over hun daden te bezinnen. Wanneer de toon van de teksten dwingender wordt en er uiteindelijk geweerschoten vallen, moet de politie optreden. Het huisbezoek levert wel een gehavende opblaaspop op. En intussen ontvangt commissaris Salvo Montalbano mysterieuze gedichten die hem en zijn vernuft schijnen uit te dagen om op ‘schattenjacht’ te gaan. Montalbano is aanvankelijk wel voor wat afwisseling te vinden, maar krijgt het toch op zijn zenuwen wanneer hij een pakketje met daarin een schapenkop, ontvangt. Hij verschuift de verantwoordelijkheid voor de schattenjacht naar nieuwkomer Arturo, die er met volle geweld tegenaan gaat. Maar dan verdwijnt er een jong tienermeisje en moet Montalbano zelf weer aan de bak. En verdwijnt de Siciliaanse zon plots achter de wolken.

Wars van alle trends is Camilleri zijn eigen stijl en tempo altijd trouw gebleven. Net als zijn commissaris neemt hij voor alles zijn tijd. Of het nu om beschrijvingen van het landschap, de talloze nevenpersonages of de avondlijke maaltijden van de protagonisten gaat. Maar juist die ingesteldheid maakte zijn kleine miniatuurtjes voor zijn fans net zo aantrekkelijk. Hem de Siciliaanse Simenon noemen, doet beide auteurs eer aan.

Serena Libri, 259p

Nu in het nieuws