© Geert D'Hulster

BOEK. Dan Carlin - Hardcore History

Dan Carlin (54) is een Amerikaanse politieke commentator van wie de podcasts door miljoenen fans van over de hele wereld worden beluisterd. Zijn paradepaardje is ongetwijfeld Hardcore History waarin hij een geheel eigen, niet onomstreden, kijk op de wereldgeschiedenis te berde brengt. Volgens Slate Magazine zou zijn podcast-episode ‘Ghosts of the Ostfront’ zelfs de vijfde beste beluisterd podcast ooit zijn.

Wat maakt Carlin zo onweerstaanbaar? Voor de enen is het zijn warme verstelstem, voor anderen zijn duidelijk taalgebruik, doorspekt met humor en originele standpunten. Een aantal van de topics die Carlin aanpakte, zijn nu gebundeld in een boek, dat niet geheel verrassend de naam Hardcore History meekreeg. Hij zoekt daarin antwoorden op originele vragen als ‘Wie zou er winnen, mocht een Romeins legioen het tegen een middeleeuws leger opnemen?’ of ‘Wat zou Alexander de Grote met een atoombom hebben gedaan?’ ‘Zijn we echt zoveel geciviliseerder dan de Franken of de Vikingen?’

Vergis je echter niet: in zijn antwoorden op deze ogenschijnlijke vrijblijvende vragen, schuilen grondig gefundeerde redeneringen, waarin de auteur dieper ingaat op wat epidemieën, oorlogen, belegeringen, tijden van hongersnood en ineenstortende beschavingen zoal met de mensheid doen. Waren onze voorouders echt veel betere overlevingskunstenaars dan de watjes van nu? Wie een veelheid aan details, voetnoten en zijstapjes wel kan smaken, zal aan dit boek veel plezier beleven.

HarperCollins, 232p

Nu in het nieuws