‘Parasite’ is historische winnaar van de Oscars

Vannacht zijn de 92ste Academy Awards – beter bekend als Oscars – uitgereikt in Los Angeles. Dé grote winnaar werd de Zuid-Koreaanse film ‘Parasite’. Die werd verrassend bekroond tot beste film, een primeur in de geschiedenis van de filmprijzen.

adb

Dat ‘Parasite’ wel een prijs in de wacht zou slepen, werd verwacht: de film was zes keer genomineerd en kon elders al prijzen kapen. Maar de Zuid-Koreaanse prent won niet alleen de titels beste regisseur (Bong Joon-ho), beste originele script en beste internationale film, maar werd de eerste niet-Engelstalige film die de hoofdprijs van beste film kon winnen.

“We hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren. We zijn zo gelukkig... Ik heb het gevoel dat er nu een heel gunstig moment in de geschiedenis plaatsvindt. Ik uit mijn diepste dankbaarheid en respect voor alle leden van de Academie voor het nemen van deze beslissing”, reageerde producer Kwak Sin Ae.

‘Parasite’ gaat over een arm gezin dat op slinkse wijze een plek weet te bemachtigen in het leven van een steenrijke familie. De zwarte komedie won al vele tientallen prijzen, waaronder de prestigieuze Gouden Palm tijdens het festival van Cannes en de Golden Globe voor beste buitenlandse productie van het jaar.

Brad Pitt kreeg het eerste beeldje van de avond, als beste acteur in een bijrol in ‘Once Upon a Time in Hollywood’. Hij droeg, met een krop in de keel, de prijs op aan zijn kinderen. Beste actrice in een bijrol werd Laura Dern, voor ‘Marriage Story’.

Joaquin Phoenix werd bekroond als beste acteur voor ‘Joker’, Renée Zellweger als beste actrice voor ‘Judy’.

Blockbusters ‘1917’ en ‘Ford v. Ferrari’ moesten zich tevredenstellen met technische awards.

In de categorie beste kortfilm was het Belgische ‘Une soeur’ met Veerle Baetens genomineerd. Zij was speciaal naar Los Angeles afgereisd. De prent moest echter de duimen leggen voor ‘The Neighbors’ Window’.

‘Toy Story 4’ werd beste animatiefilm.

Lees de lijst met alle winnaars onderaan in dit artikel

Regen

© AP

Terwijl in België storm Ciara lelijk huishield, ontsnapten zelfs de sterren op de rode loper van de Oscars niet aan de regen. Maar dat hield hen niet tegen om er ravissant uit te zien of zelfs een statement te maken, op weg naar de show van de belangrijkste internationale filmprijzen. Billy Porter droeg een enorme gouden jurk met veren, Spike Lee bracht een eerbetoon aan de overleden Kobe Bryant met zijn paars kostuum met ‘24’ op.

De filmsterren werden dit jaar binnen opnieuw niet opgewacht door een host. De show werd geopend door Janelle Monae en Billy Porter - na een outfitwissel - die een muzikale medley brachten, gevolgd door een openingstoespraak van Steve Martin en Chris Rock. Die grapten dat ze beiden eerder gastheren waren voor de Oscars, en dat dit toch een demotie was. “Waarom? Twitter”, klonk het, verwijzend naar bijna-host Kevin Harts debacle met een homofobe tweet, dat leidde tot het nieuwe presentatiesysteem.

© REUTERS

Martin en Rock stelden iedereen gerust dat er dit jaar geen verkeerde namen zouden afgeroepen worden als winnaars: “We zijn overgeschakeld op de app van de voorverkiezingen in Iowa.”

De twee alludeerden ook op de vaak terugkerende klachten dat de Oscars te weinig divers zijn. Martin: “Er zijn heel wat goede regisseurs genomineerd, maar ik dacht dat er toch iets ontbrak op de lijst dit jaar...” Rock: “Vagina’s?” Ze wezen erop dat de Oscars enorm veranderd zijn sinds de tijd dat er geen enkele zwarte acteur genomineerd was: “Nu hebben we er één!”

Afsluiten deden ze met: “We hadden een fantastische tijd, met niet te hosten!” De beeldjes werden daarna uitgereikt door een rist beroemdheden die elkaar aankondigden.

Veel muziek

De show werd opgeluisterd door talloze muzikale intermezzo’s, onder meer met de genomineerde originele nummers. Elton John zelf bracht de winnaar, ‘I’m Gonna Love me again’, uit zijn biopic.

En de stem van sneeuwpop Olaf, Josh Gad, in ‘Frozen 2’ “of Not Frozen 2 voor klimaatontkenners” kwam het nummer uit die film aankondigen. Een tiental versies van Elsa uit de gedubde versies – “Die uit Canada is eigenlijk exact hetzelfde als de Amerikaanse maar dan met gezondheidszorg” – kwamen samen met Idina Menzel uit de originele versie ‘Into the Unknown’ zingen.

© REUTERS

Was dat optreden te lieflijk voor sommigen, dan konden die even later hun hart ophalen aan dat van rapper Eminem. Die mocht ‘Lose Yourself’ brengen, toen het over muziek in films ging. Hij hield het netjes en censureerde zichzelf: er viel geen “motherf*er” op tv.

Voor een komische muzikale noot – waarmee ze Billie Eilisch aan het cringen kregen – zorgden Maya Rudolph en Kristen Wiig, bij hun aankondiging voor beste kostuumdesign:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Billie Eilish bracht later in de show een ingetogen ‘Yesterday’, tijdens een ‘in memoriam’ waarin onder anderen de betreurde Kobe Bryant en Kirk Douglas werden geëerd.

En er was ook op muzikaal vlak een primeur: voor het eerst in de 92 jaar Oscars mocht een vrouwelijke dirigent het orkest leiden dat de beste filmmuziek speelde.

Dit waren alle winnaars:

Beste acteur in een bijrol: Brad Pitt (Once Upon a Time…in Hollywood)

Geanimeerde langspeelfilm: Toy Story 4

Geanimeerde kortfilm: Hair Love

Beste oorspronkelijke script: Bong Joon-ho (Parasite)

Beste geadapteerde script: Taika Waititi (Jojo Rabbit)

Beste live-action kortfilm: The Neighbors’ Window

Beste productiedesign: Once Upon a Time…in Hollywood

Beste kostuumdesign: Jacqueline Durran (Little Women)

Beste documentaire: American Factory

Beste korte documentaire: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Best actrice in een bijrol: Laura Dern (Marriage Story)

Beste geluidmontage: Ford v Ferrari

Beste soundmixing: 1917

Beste cinematografie: Roger Deakins (1917)

Best filmmontage: Ford v Ferrari

Beste visuele effecten: 1917

Beste make-up en hairstyling: Bombshell

Beste international langspeelfilm: Parasite

Beste originele filmmuziek: Joker

Beste originele muzieknummer: (I’m Gonna) Love Me Again (Rocketman)

Beste regisseur: Bong Joon-ho (Parasite)

Beste acteur: Joaquin Phoenix (Joker)

Beste actrice: Renée Zellweger (Judy)

Beste film: Parasite

Nu in het nieuws