© EPA-EFE

Stortregens doven grote bosbrand in Australië, maar leiden wel tot zware overstromingen

Stortregens in het oosten van Australië hebben een grote bosbrand gedoofd die 74 dagen geleden was ontstaan. De abnormaal hevige regenval is meer dan welkom, maar veroorzaakt wel overstromingen.

Rond 20 uur zaterdagavond was de zogenoemde Currowan-brand officieel gedoofd, na maar liefst 74 dagen, zegt de brandweer van de staat New South Wales (NSW). Bij de brand ging 500.000 hectare in vlammen op en ze vernielde ook 312 huizen ten zuiden van Sydney.

Maar na een dramatisch bosbrandseizoen, volgt nu dus abnormaal veel regen, zegt de Australische meteorologische dienst, dat meermaals waarschuwde voor overstromingen. “Het is ongewoon dat zoveel neerslag valt, tot enkele honderden millimeters regen in enkele opeenvolgende dagen”, zei meteoroloog Jane Goulding aan de Australische openbare omroep ABC.

In amper vijf uur tijd telde de meteorologische dienst zondag 70 tot 110 millimeter neerslag op een tiental plaatsen in de omgeving van Sydney. De laatste keer dat er zoveel neerslag viel, was in 1998.

De stad Sydney legde recent beperkingen op voor het watergebruik. Gehoopt wordt dat de stortregens de waterreservoirs zullen aanvullen. In het binnenland zijn landbouwers tevreden met de regen. Vele regio’s op het platteland in NSW kampen al jaren met droogte.

Maar de regen veroorzaakt dus ook overstromingen in NSW en buurstaat Queensland, met bijna 300 millimeter regen die er viel de voorbije dagen. Meerdere inzittenden van auto’s moesten al geëvacueerd worden toen ze vast kwamen te zitten in wassend water. Het treinverkeer raakte verstoord, en in sommige wijken van Sydney was er zondag geen stroom. Meer dan 80.000 inwoners zouden getroffen zijn.

Het westen van het land maakt zich ondertussen op voor cycloon Damien. Die zwakte wel af van categorie 3 naar 2.

Vastgoed

Jobs in de regio