Thaise soldaat schiet 20 mensen dood en streamt alles op Facebook Live: “Zo moe nu”

Een Thaise soldaat heeft zaterdag minstens twintig mensen om het leven gebracht in de noordoostelijke provincie Nakhon Ratchasima. Er vielen ook minstens 31 gewonden. Over het motief van de dader is niets bekend. De man houdt zich nog steeds op in de kelder van een shoppingcentrum, waar de politie intussen honderden mensen ontzet heeft. Persagentschappen melden zaterdagavond Belgische tijd opnieuw geschoten wordt.

mtm

De soldaat werd volgens de Thaise media geïdentificeerd als hoofdofficier Jakrapanth Thomma. Hij schoot eerst zijn bevelhebber en twee anderen, een 63-jarige vrouw en een andere soldaat, dood op zijn militaire basis, om vervolgens weg te vluchten met een gestolen Humvee. Vanuit het voertuig opende hij het vuur op enkele passanten en daarna stopte hij in een shopping center in Korat City en schoot hij naar de aanwezigen. En ook naar een gasfles, wat een explosie en brand veroorzaakte. Op sociale media is te zien hoe er paniek uitbrak en hoe mensen probeerden te vluchten. Volgens onbevestigde berichten zou de man naast een machinegeweer ook gewapend zijn met granaten en mogelijk een bomgordel dragen.

Na de schietpartij zou de man ook nog zestien gijzelaars hebben genomen in het winkelcentrum. Speciale troepen van het leger en de politie zijn ter plaatse. De politie zou ook de moeder van de verdachte hebben meegenomen, in de hoop dat zij haar zoon kan overtuigen om zich over te geven. De operatie is nu nog altijd aan de gang. Diverse persagentschappen melden zaterdagavond Belgische tijd dat er in het winkelcentrum volop geschoten wordt. Het zou volgens AFP gaan om schoten van een automatisch geweer.

Facebook Live

De dader streamde zijn schietpartij op Facebook Live en nam nog de tijd om een selfie te nemen, met het geweer in zijn handen. Zelfs na de schietpartij, om 13.20 uur Belgische tijd, plaatste hij nog berichten op Facebook. “Zo moe nu”, luidde het onder meer. Ondertussen is zijn Facebookpagina offline gehaald.

Nu in het nieuws