© SPORTMAG

Dirk Van Tichelt gaat net als Van Snick in eerste kamp onderuit in Grand Slam van Parijs

Een uurtje nadat Charline Van Snick (-52 kg) haar eerste kamp op de Grand Slam van Parijs verloor, overkwam hetzelfde Dirk van Tichelt (-73 kg) tegen de vijftien jaar jongere Somon Makhmadbekov uit Tadzjikistan. De ‘Beer van Brecht’ (35) was kwaad op zichzelf door dit onverwachte verlies. Ook Ann-Sophie Jura en Jorre Verstraeten overleefden later op de voormiddag de eerste ronde niet.

Somon Makhmadbekov (IJF 19) is ex-wereldkampioen bij de junioren en op zijn eerste WK bij de senioren vorig jaar in Tokio pakte hij al een vijfde plaats. “Ik wist dat hij een groot talent is”, begon Van Tichelt (IJF 57) aan zijn wedstrijdverhaal. “Maar ik ben kwaad op mezelf omdat het op training vlekkeloos verloopt maar op wedstrijd wil het maar niet lukken. Op de laatste stage in Osaka heb ik Makhadbekov meer dan eens geworpen maar nu wint hij met één totaal verrassende beweging.”

Makhadbekov plaatste 45 seconden voor tijd zijn winnende aanval. “Toch had ik de indruk dat ik stilaan fysiek de bovenhand kreeg op mijn tegenstrever maar hij verraste mij compleet. Misschien is dat wel het voordeel van de jeugd om heel impulsief uit te pakken met een beweging die je op dat moment niet verwacht.”

“Logisch dat Dirk kwaad op zich zelf is”, reageerde coach Mark Van der Ham. “Hij weet dat hij punten nodig heeft om zich te kunnen kwalificeren voor Tokio en beschouwt dit opnieuw als een gemiste kans. Ik had de indruk dat hij sterker werd naarmate de kamp vorderde en laat ons dit maar meenemen naar de Grand Slam van Düsseldorf. Dirk is in topvorm en dus moet het vroeg of laat een keer lukken.”

Jura en Verstraeten ook out

Anne-Sophie Jura (IJF 43) moest tegen de Spaanse Laura Martinez Abelanda (IJF 12) 19 seconden voor tijd een derde strafpunt incasseren waardoor de ippon in het voordeel van de Spaanse een feit werd. “Ik heb de zege weggegeven door op dezelfde manier niet agressief genoeg aan te vallen en dat werd telkens terecht beoordeeld als een schijnaanval”, toonde Jura de nodige zelfkritiek na afloop. “Ik voelde me nochtans goed maar deze domme fouten maken we echt zenuwachtig. Ik weet dat een wedstrijd niet altijd verloopt zoals je verwacht maar ik moet daar beter op reageren.”

Jorre Verstraeten (IJF 24) hield bijzonder goed stand tegen thuiskamper Walide Khyar (IJF 19) maar moest een halve minuut voor tijd toch de verliezende waza-ari incasseren. “Ik had het gevoel dat het geen waza-ari was maar ik moet eerst nog eens de beelden bekijken vooraleer ik daarover een definitief oordeel kan vellen”, reageerde Verstraeten. “Ik heb in ieder geval veel progressie gemaakt op het vlak van de tegenstander vastgrijpen en mijn plaatsing ten opzichte van de tegenstrever. Maar ik ben nog niet mobiel genoeg om tegen een sterke judoka als Khyar te kunnen scoren.”

(belga)

MEER OVER Dirk Van Tichelt

Meer sportnieuws