Indrukwekkend eerbetoon voor verongelukte politiehonden Drago en Blue: “Jullie brachten een lach op mijn gezicht”

Print

Video: Belga

Knokke-Heist -

De twee verongelukte politiehonden uit de zone Damme/Knokke-Heist kregen vrijdagmiddag een indrukwekkende laatste groet. Meer dan honderd hondenbegeleiders kwamen begeleider Bjorn een hart onder de riem steken. Na een ingetogen dienst volgde een indrukwekkende erehaag. “Jullie trokken mij door het leven en brachten een lach op mijn gezicht”, klonk het in een brief.

De herdenkingsplechtigheid voor Drago en Blue werd bijgewoond door meer dan honderd politiemensen uit alle uithoeken van het land - de parking stond propvol. Ook acteur Andy Peelman - zelf agent in het Brusselse - was aanwezig in het Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark. Het politieteam Damme-Knokke/Heist werd ontvangen met een erehaag.

Indrukwekkend eerbetoon voor verongelukte politiehonden Drago en Blue: “Jullie brachten een lach op mijn gezicht”
Foto: rr

Zo ging het naar een ruimte waar de twee politiehonden herdacht werden tijdens een dienst van ongeveer twintig minuten. Daar las woordvoerster Isolde Van Eenooghe een brief voor van de getroffen hondenbegeleider Bjorn. “Elke werkdag begon met een knuffel in de kennel. Op zaterdagavond begonnen we zo ook aan de shift. Het was ons ritueel.”

Volwaardige collega’s

Andere hondenbegeleiders begrijpen de pijn van Bjorn perfect. Het was daarom dat de opkomst massaal was. Politiehonden worden aanzien als volwaardige en onmisbare collega’s. De rouwperiode is daarom zwaar. “Je bent eigenlijk de klok rond samen. Op het werk, maar ook thuis”, zegt Kenneth Verlinden, hondenbegeleider bij Het Houtsche. Bjorn was zijn opvolger in Knokke. “Het trieste nieuws sijpelde snel door tot bij ons. Een opleiding van zo’n hond begint acht weken na geboorte en duurt tot 2,5 jaar. Heel dat proces doorloop je samen. Dat maakt het allemaal zo zwaar.”

Ook korpschef Steven Desmet is aangedaan door het verlies van twee gewaardeerde leden van zijn team. “Het is een nachtmerrie. Een ongewilde start van een rollercoaster van emoties”, sprak hij tijdens de dienst. “We zijn blij dat onze collega’s het ongeval overleefden, maar tegelijk zijn we twee soulmates kwijt. Het wordt een heel moeilijke taak om hen te vervangen.”

Na de dienst werden de collega’s van de getroffen politiezone opgewacht door een erehaag van tientallen hondenbegeleiders met hun trouwe viervoeter. Het wekte hier en daar de nodige emoties los.

Voor hondenbegeleider Bjorn kan de lange en zoektocht naar nieuwe partners nu misschien beginnen. Al zal dat vanzelfsprekend niet makkelijk zijn. “Mijn maatjes. We hadden nog zoveel plannen. Jullie trokken mij door het leven en brachten steeds een glimlach op mijn gezicht. Bedankt: jullie waren het perfecte team.”

INFO

Nu in het nieuws