Tips van de dermatoloog voor wie op skivakantie vertrekt

Beauty op de latten: “Bescherm je huid tegen de felle zon en voorkom dat ze uitdroogt”

Vertrek je binnenkort op skivakantie? Vergeet dan zeker niet om warme kledij, een goede zonnebril en een zonnecrème met hoge beschermingsfactor in te pakken. De zalige winterzon mag dan wel als een aangename verwelkoming aanvoelen, je huid krijgt heel wat te verduren en verdient hierdoor de nodige aandacht. Dermatoloog Thomas Maselis geeft tekst en uitleg.

VVA

Dit doen de zon en de kou met je huid

De zonovergoten bergen en de gezonde, koude berglucht zijn voor wintersportliefhebbers een verademing, maar de effecten van de zon en de kou op de huid zijn zeker niet min. Dermatoloog Thomas Maselis legt dit als volgt uit: “Op grote hoogte is er veel zon aanwezig en is de concentratie van UVB-straling veel hoger dan op zeeniveau. Hoe hoger je je bevindt, hoe minder de atmosfeer deze stralen eruit filtert. Hierdoor verbrand je sneller. Zonnecrème is geen overbodige luxe in de bergen. En ook koortsblaasjes lonken om de hoek. Omdat het ultraviolet licht van de zon het afweersysteem onderdrukt, kunnen allerhande virussen zich sneller ontwikkelen. Dat geldt ook voor het herpesvirus. Ben je gevoelig aan koortsblaasjes, dan is het wel mogelijk om preventief een lage dosis medicatie in te nemen om onaangename verrassingen op je skitrip te voorkomen, naast, uiteraard zonnecrème smeren.”

Droge lucht

“Vervolgens zorgt de kou ervoor dat de lucht veel droger wordt. Hierdoor verdampt het water uit de opperhuid veel snller, vooral als er kloofjes of barstjes aanwezig zijn, en droogt je huid sneller uit. Neem je daarbovenop nog een warm bad of een hete douche, dan is dat een ramp voor je huid. Waarom? Langdurig contact met warm water droogt de huid uit, doordat het zout dat de watermoleculen vasthoudt uit de opperhuid wordt geloogd. Bovendien is de koude lucht in de bergen erg droog. Hierdoor verdampt het aanwezige water met een droge, jeukende huid als gevolg. De oplossing is vanzelfsprekend. Neem korte douches, eventueel met doucheolie, en hydrateer de huid voldoende met vochtinbrengende crèmes. Wie te lang blootgesteld is aan de kou, in combinatie met vochtigheid, loopt ook het risico op koubulten. Zijn je handschoenen of skischoenen niet helemaal waterdicht, dan kunnen er op je vingers en tenen jeukende, blauwpaarse bulten verschijnen. Warme, droge kledij, handschoenen en schoenen zijn daarom van groot belang. Een aparte groep bij wie extra voorzichtigheid geboden is, zijn mensen met rosacea of couperose. Door de vele temperatuurwissels, en soms ook nog wat alcoholconsumptie, kunnen de huidaandoeningen in ernst toenemen.”

Smeren, smeren en nogmaals smeren

Voorkomen dat je huid uitdroogt en jezelf beschermen tegen de zon. Daar draait het om tijdens de skivakantie. “Smeer de huid voldoende in met vochtinbrengende crèmes en laat alles wat de huid uitdroogt achterwege. Scrubs en peelings stel je daarom ook beter even uit. Daarnaast moet je voor je naar buiten gaat altijd zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, SPF 50, aanbrengen. De hedendaagse crèmes werken erg snel in, zodat je dit zeker niet al een half uur voor vertrek hoeft te doen. Vroeger was dit wel het geval. Begin wel niet pas te smeren als je gezicht al begint te verbranden, want dan is het eigenlijk al te laat. Herhaal dit om de twee uur en als je gezicht met water of sneeuw in aanraking komt. Anders volstaat het om de vier uur. Vergeet ook zeker niet te smeren als er niet meteen veel zon te zien is. Zelfs door een dun wolkendek kan je verbranden en in de bergen kunnen de weeromstandigheden razendsnel veranderen. Voor je het goed en wel beseft, staat er een stralende zon aan de hemel en vergeet je jezelf toch nog in te smeren. Je voelt je bovendien, door de kou, niet verbranden omdat de verhitting van de huid achterwege blijft.”

Ben je toch verbrand? Aftersun op een rode, verbrande huid aanbrengen, is slechts een lapmiddeltje. Het geeft een gevoel van verlichting en het vermindert de roodheid. Het helpt met andere woorden om het comfort te verhogen. “Aftersun kan je beter helemaal niet nodig hebben”, benadrukt de dermatoloog . “De schade aan de huid is sowieso al aangericht. Het is eigenlijk al te laat.”

Shopping

Zonnecrème met SPF 50 - 28 euro - Lancaster, lipverzorging - 74,90 euro - Annayake (bij Planet Parfum en Parfuma), vochtinbrengende crème - 49 euro - Babor, beschermende UV-spray - 39,95 euro - Nannic, zonnecrème met SPF 50 - 27,90 euro - Clarins (bij Planet Parfum), zonnecrème met SPF 50 in pocketformaat - 9,95 euro - Vichy, sensor die weergeeft hoeveel UV je reeds opgebruikt hebt - 64,95 euro - La Roche-Posay en superhydraterende balsem - 39 euro - Beauty By Kroonen

NIET TE MISSEN