Locomotief en goederentrein botsen net voor Antigoontunnel: veel hinder voor goederenverkeer

Net voor de Antigoontunnel, ook bekend als de Liefkenshoekspoortunnel in het Antwerpse havengebied, zijn donderdag een losse locomotief en een goederentrein gebotst. Het ongeval heeft een grote impact op het goederenverkeer in de haven. De afhandeling zal nog een hele tijd duren.

tdk, dvd

Het incident werd rond 12.25u bij spoorwegbeheerder Infrabel gemeld. De goederentrein zou in de zijkant zijn geraakt door een losse locomotief. Hoe dat is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Vast staat al wel dat er grote schade is aan de spoorinfrastructuur en de bovenleiding. Enkele – gelukkig lege – ketelwagens zijn gekanteld. De brandweer heeft een perimeter ingesteld.

Eén van de treinbestuurders zou gewond zijn geraakt aan de hand. Het slachtoffer werd ter verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Er is geen sprake van zwaargewonden.

Voor het reizigersverkeer is er geen impact, voor het goederenverkeer naar de haven van Antwerpen wel. “Ongeveer 80% van al het goederenverkeer naar de haven passeert via deze tunnel”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “We zijn op zoek naar alternatieven in de vorm van omleidingsroutes.”

Het zoeken naar zo’n alternatieve route verloopt moeizaam. Ook omdat de Lillobrug enkele maanden geleden wegens slijtage vroeger uit gebruik werd genomen dan gepland.

Het vrijmaken van de site belooft bovendien een werk van lange adem te worden, omdat de locatie van het ongeval – in de buurt van het vuilnisbelt Hooge Maey – niet eenvoudig te bereiken is. “Op basis van de huidige informatie verwachten we normaal treinverkeer tegen maandag 17 februari”, zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken donderdagavond.

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners