© REUTERS

“Onregelmatigheden” bij Democratische voorverkiezing in Iowa: partij maakt resultaten voorlopig niet bekend

De Democratische partij zal dinsdag (Amerikaanse tijd) nog geen resultaten bekendmaken van de eerste voorverkiezing voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Iowa. Na “technische problemen” in drie kiesbureaus moet er een “kwaliteitsonderzoek” worden uitgevoerd, waardoor de bekendmaking van de resultaten uitgesteld wordt. Dat laat de partij weten.

adb, jvh

Volgens Amerikaanse media zouden er onregelmatigheden zijn vastgesteld in drie kiesbureaus, daarom is extra onderzoek nodig. “De integriteit van de resultaten staat voorop”, stelt de partij in een mededeling aan lokale media. Door de vertraging kunnen de Democratische kandidaten nog niet vertrekken uit Iowa. Hun volgende stop is New Hampshire, aan de oostkust, voor de volgende voorverkiezing.

Volgens ramingen van The New York Times zou Bernie Sanders de voorverkiezing in Iowa winnen met 33% van de stemmen, gevolgd door Joe Biden (28%) en Pette Buttiegieg (20%). De eerste voorverkiezing, altijd in de kleine staat Iowa, geldt als een goede graadmeter voor welke kandidaten kans maken om het ver te schoppen in de race.

Trump wint bij Republikeinen

President Donald Trump heeft zoals verwacht met een overweldigende meerderheid de eerste voorverkiezing van de Republikeinse partij gewonnen in Iowa. Volgens The New York Times kreeg Trump 96% van de stemmen. De tegenstanders van Trump, Joe Walsh en Bill Weld, geraakten niet boven de 2%.

De Republikeinse partijen in verschillende staten hebben dit jaar hun voorverkiezingen geannuleerd wegens de populariteit van Trump.

Nu in het nieuws