AA Gent veroordeelt “wangedrag” van eigen supporters in Mechelen

Foto: Photo News

AA Gent veroordeelt “wangedrag” van eigen supporters in Mechelen

Print

AA Gent haalt op de clubwebsite scherp uit naar de supporters die zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen KV Mechelen vuurpijlen op het veld gooiden. De Buffalo's hebben het over "ernstige imagoschade" en beloven de schuldigen op te sporen en te straffen.

LEES OOK: Vuurwerk in Mechelen: Kakkers treiteren Buffalo’s met indrukwekkende tifo, Bengaals vuur is hun antwoord

"KAA Gent veroordeelt het wangedrag van enkele supporters voor de aftrap van KV Mechelen - KAA Gent afgelopen zaterdag. Vlak voor de start van de wedstrijd werden tal van vuurpijlen het veld opgegooid vanuit het linkergedeelte van bezoekersvak Z2. Deze brachten schade toe aan de infrastructuur en het veld. Vuurpijlen zijn levensgevaarlijk. Ze kunnen naast materiële schade ook fysieke schade bij omstaanders veroorzaken. Zowel de club als de betrokken supporters riskeren een fikse boete", opent Gent de mededeling. "Dit gedrag weerspiegelt op geen enkele manier de waarden van onze club. Als club reageren wij streng en hanteren we een nultolerantie tegen inbreuken op de voetbalwet. Samen met politie zal de club er alles aan doen om de aanstokers te identificeren. Dit zal, bij positieve identificatie, leiden tot onmiddellijke stadionverboden, burgerrechtelijke uitsluitingen en/of fikse geldboetes."

Volgens Gent bezorgen dergelijke incidenten de club "ernstige imagoschade". "Wij kunnen en zullen niet tolereren dat enkelingen onze jarenlang opgebouwde positieve supportersreputatie in enkele minuten naar beneden halen. Een club die met 8000 supporters naar Wembley reist én achteraf felicitaties ontvangt van de Londense politie over hun voorbeeldige gedrag, kan niet tolereren dat alle andere supporters het slachtoffer worden van dergelijk gedrag. Al zeker niet enkele weken voor de belangrijke Europese verplaatsing naar AS Roma", luidt het. Op 20 februari speelt Gent in het Stadio Olimpico tegen AS Roma de heenwedstrijd in de zestiende finales van de Europa League. Een week later volgt de return in de Ghelamco Arena.

AA Gent veroordeelt “wangedrag” van eigen supporters in Mechelen
Foto: BELGA

"De club is zich bewust van het feit dat het merendeel van onze supporters dit gedrag van een absolute minderheid afkeurt. Tal van afkeurende supportersreacties op sociale media getuigen daarvan", gaat het persbericht verder. "Bovendien antwoordde voorzitter Ivan De Witte in een recente vergadering tussen de club en Armada Ganda positief op verschillende verzoeken van de sfeergroepen. Hij vroeg daarbij het eenvoudige engagement om geen incidenten te veroorzaken. De enkelingen die verantwoordelijk zijn voor het gooien van het pyrotechnische materiaal zaterdag mogen zich de vertrouwensbreuk jegens de voorzitter, hun kameraden van de sfeergroep en meer algemeen naar álle KAA Gent-supporters dus ferm aanrekenen. Zij en zij alleen zijn verantwoordelijk voor alle consequenties die hieruit zullen voortvloeien."

"Sinds de start van het seizoen zitten we met de club/ KAA Gent-familie in een positieve dynamiek", sluit Gent af. "Samen met onze supporters willen we dit momentum behouden. We zijn ervan overtuigd dat fanatiek maar positief supportersgedrag ons naar nieuwe hoogtepunten kan stuwen en zullen dergelijk wangedrag ons daar niet van laten afleiden."

Gent won het duel in Mechelen met 0-3 en verstevigde daarmee zijn tweede plaats in het klassement, achter leider Club Brugge.

Meer voetbalnieuws