Laakdal mag dankzij De Bonte eind dit jaar uitpakken met een wereldprimeur. De betonfabriek gaat namelijk als eerste ter wereld zogenaamd ‘circulair beton’ op de markt brengen. © BERT DE DEKEN

Laakdal in twintig jaar tijd uit het dal naar de top: “Laakdal heeft een boost gekregen dankzij bedrijven aan het Albertkanaal”

Het kan verkeren: in de jaren negentig zat Laakdal- de fusiegemeente met als deeldorpen Veerle, Eindhout en Vorst - in een serieuze dip. Het kampte net als veel andere Kempense gemeenten met een hoge werkloosheidsgraad. Maar de voorbije 20 jaren kreeg de gemeente met de vestiging van de gigant Nike - en in zijn zog een twintigtal kleinere bedrijven- een serieuze upgrade. Het gevolg was dat de werkloosheid fors daalde. In 2019 had Laakdal samen met Rijkevorsel de laagste werkloosheidsgraad in het arrondissement Turnhout! Niet de rivier de Laak is de motor van deze heropleving, maar wel de kunstmatige waterloop: het Albertkanaal. “Vandaag moeten we zelfs arbeiders uit Antwerpen halen om bij ons te komen werken”, zegt Ilse De Bonte, zaakvoerder van het gelijknamig betonfabriek gevestigd in het florerend industriegebied langs het kanaal. Of hoe elk voordeel ook zijn nadeel kan hebben.

Stijn Janssen


MEER OVER Blikvangers Kempen

DOEN!