© Unsplash

Na twintig jaar procederen tegen Adidas: H&M mag nu toch schoenen met strepen verkopen

De Zweedse modeketen H&M mag schoenen verkopen met twee parallelle strepen aan de zijkant. Die accenten leiden er niet toe dat kopers de ontwerpen verwarren met Adidas-schoeisel, bekend om drie parallelle strepen aan de zijkant. Dat heeft de rechter na ruim twintig jaar heen- en weer procederen beslist.

vwh

Er is na ruim twee decennia een einde gekomen aan de rechtszaak tussen modeketen H&M en sportgigant Adidas. De twee merken probeerden sinds 1997 hun gelijk te halen in de strijd voor het gebruik van parallelle strepen aan de zijkant van schoenen en sportieve kleding. H&M wilde er twee gebruiken, maar dat vond Adidas te veel lijken op de kenmerkende drie strepen bij het eigen merk.

In eerste instantie werd beslist dat de keten de verkoop van de artikelen moest staken, maar dit werd geweigerd. In een volgende fase van de zaak, deden beide retailers grondig marktonderzoek om hun gelijk te halen.

Geen verwarring

Nu heeft de rechtbank van Den Haag in hoger beroep besloten dat de keten de schoenen gewoon te koop mag aanbieden. Het besluit luidt dat de strepen qua verhoudingen anders zijn dan die van Adidas en dat er daardoor geen verwarring kan ontstaan bij klanten. De zaak heeft naar schatting zo’n 80.000 euro gekost.

NIET TE MISSEN