Donald Trump en Benjamin Netanyahu.

Donald Trump en Benjamin Netanyahu. © AFP

Trump stelt vredesplan voor Midden-Oosten voor: tweestatenoplossing met tunnel tussen Gazastrook en Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag in Washington zijn vredesplan voor het Midden-Oosten voorgesteld. Het omvat een tweestatenoplossing met een uitgebreid Israël en een onafhankelijk Palestina, dat als compensatie zijn hoofdstad in Oost-Jeruzalem zou mogen houden. Het opvallendste aspect is ongetwijfeld de tunnel tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, die het onafhankelijke Palestina levensvatbaar moet maken.

jvh

Trump beloofde dat er geen Palestijnen ontworteld zouden worden door het plan, zeggend dat hij “heel wat” gedaan had voor Israël en ook eerlijk moest zijn voor de Palestijnen. “Het is alleen maar redelijk dat ik ook heel wat voor de Palestijnen moet doen ... Anders zou het niet fair zijn”, zei hij.

Duizenden Palestijnen al op straat

Intussen betogen in Gaza-Stad dinsdag al duizenden mensen tegen het Amerikaanse vredesplan. Dat wordt nu al verworpen door de Palestijnen, omdat zij vrezen dat het er een op maat van Israël zal zijn. De manifestanten verbrandden banden, Amerikaanse vlaggen en foto’s van president Trump, en riepen “het plan zal niet doorgaan”.

In Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, moesten Amerikaanse vlaggen en portretten van Trump er evenzeer aan geloven. In Nablus en Ramallah in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever staan ook betogingen gepland, die vermoedelijk tot ‘s nachts zullen duren.

© EPA-EFE

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio