Hinder in haven door vakbondsactie, ook scholen gesloten

De nationale manifestatie van vakbond ABVV zal vandaag gevolgen hebben voor de Antwerpse scholen en de dienstverlening van de stad. Foto: rr

Hinder in haven door vakbondsactie, ook scholen gesloten

Print
/ Antwerpen -

De nationale manifestatie van vakbond ABVV heeft gevolgen voor de Antwerpse scholen en de dienstverlening van de stad. Ook in de haven is er hinder. Bij het openbaar vervoer zijn er geen problemen.

De socialistische vakbond ABVV organiseert vandaag een nationale actiedag voor alle sectoren. Dat zal ook in Antwerpen gevolgen hebben.

Onderwijs

Onder meer in de scholen is de actie te voelen. Leerkrachten waren niet verplicht om vooraf te melden of zij al dan niet aan de manifestatie deelnemen, dus kan de impact moeilijk voorspeld worden. De scholen blijven in principe wel open.

Overheid

Ook voor de dienstverlening van de stad Antwerpen heeft de manifestatie gevolgen. De stad wil de hinder tot een minimum beperken. Voor de kinderopvanglocaties werden de ouders op de hoogte gebracht of er hinder is in hun locatie of niet. De dienst stadsreiniging probeert de afvalophaling te verzekeren, maar de stad vraagt haar inwoners om al hun afval (restafval, gft, pmd en papier en karton) pas aan te bieden bij de volgende ophaling.

Als er toch veel huisvuil buiten staat, kan de stad beslissen om niet-selectief op te halen, dan gaat al het afval in één huisvuilwagen. Alle recyclageparken zijn gesloten op dinsdag 28 januari.

Haven

De grote containerterminals zullen niet meteen hinder ondervinden, maar de actiedag van de socialistische vakbond kan de Antwerpse haven achter de sluizen wel belemmeren.

LEES OOK: Zorgt vakbondsactie ook voor grote problemen in Antwerpse haven?

Ook op het kanaal Bocholt-Herentals zorgt de staking voor hinder. De Vlaamse Waterweg laat weten dat er stremming is op sluis 10 in Herentals, en dat van 6 uur ’s ochtends tot en met 14 uur dinsdagmiddag.

Openbaar vervoer

De actiedag veroorzaakt hinder bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. Slechts een derde van de bussen is uitgereden.

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn is er “zo goed als geen hinder voor onze bussen en trams”, meldt woordvoerster Astrid Hulhoven. “Reizigers die echt 100 procent zeker willen weten of hun bus of tram rijdt, kunnen zoals steeds hun halte opzoeken in onze app.”

Ook bij spoormaatschappij NMBS heeft de actiedag van ABVV “geen impact”, aldus woordvoerder Bart Crols.

Het ABVV komt dinsdag op straat uit ongerustheid over de toestand van de sociale zekerheid en de sociale bescherming, maar ook over de huidige politieke situatie. Om 10 uur wordt verzameld aan Brussel-Noord. De manifestatie vertrekt om 11 uur en stapt richting Brussel-Zuid, waar rond 13 uur de top van de vakbond en ook de socialistische mutualiteiten zullen speechen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio