Voetbalbond geeft uitleg bij betwistbaar doelpunt Virton-Beerschot: “Scheids had vrije trap niet mogen laten doorgaan”

Foto: BELGA

Voetbalbond geeft uitleg bij betwistbaar doelpunt Virton-Beerschot: “Scheids had vrije trap niet mogen laten doorgaan”

Print

Beerschot werd zaterdagavond in Virton genekt door een doelpunt na een discutabele vrije trap. De scheidsrechtersafdeling van de Belgische voetbalbond oordeelt nu dat de vrije trap niet had mogen doorgaan. “De scheidsrechter had de aanvallers moeten vragen om op het fluitsignaal te wachten vooraleer de vrije trap te nemen”, klinkt het.

De arbitrage van de wedstrijd tussen Virton en Beerschot in 1B heeft zich de woede op de hals gehaald door een doelpunt - onterecht, zo blijkt nu - toe te kennen na een discutabele vrije trap. In minuut 76 van de partij kreeg Virton een vrije trap op een interessante plek. Terwijl scheidsrechter Arthur Denil druk bezig was met de vanishing spray aan te brengen en het muurtje af te meten, hervat Raphaël Lecomte het spel om zo Lucas Ribeiro - in tweede instantie - te laten scoren. De opmerkelijke fase kwam Beerschot duur te staan: partij eindigde op 1-0. De scheidsrechtersafdeling van de Belgische voetbalbond geeft de fout nu toe.

Het Professional Refereeing Department van de voetbalbond kwam maandag terug op de bewuste fase en oordeelde dat tijdens het zogeheten “muurmanagement” van de scheidsrechter - 9,15 meter afstand bepalen met de vanishing spray - de spelers moeten wachten op toestemming om verder te mogen spelen. “De scheidsrechter had de vrije trap niet mogen laten doorgaan, omdat hij de verdedigers afleidde met het plaatsen van de spelers op de gewenste afstand. In principe had de scheidsrechter de aanvallers moeten vragen om op het fluitsignaal te wachten vooraleer de vrije trap te nemen.”

In dit geval oordeelt het Refereeing Department dat scheidsrechter Denil het spel zo snel mogelijk had moeten stoppen op het moment dat vrije trap werd genomen. “De speler die de vrije trap toch zonder toestemming nam, moest bestraft worden met een gele kaart.”

Herbekijk het bewuste doelpunt:

Meer voetbalnieuws