© Photo News

Koning Albert geeft toe dat hij vader van Delphine Boël is

Koning Albert geeft toe dat de resultaten van een DNA-test aantonen dat hij de biologische vader van Delphine Boël is.

LEES OOK: Krijgt Delphine Boël een dotatie en een deel van de erfenis? En wordt ze prinses?

DNA-onderzoek wijst uit dat koning Albert II de biologische vader is van Delphine Boël. Dat laat zijn advocaat, Alain Berenboom, maandag weten. De koning zal ook niet langer juridisch betwisten dat hij de wettelijke vader is.

Delphine Boël beweert al jaren dat koning Albert haar biologische vader is, na een buitenechtelijke relatie met Sybille de Selys Longchamps, de echtgenote van de industrieel Jacques Boël. In 2013 stapte ze naar de familierechtbank om het wettelijke vaderschap van Boël te betwisten. Dat leidde uiteindelijk tot de DNA-test.

LEES OOK: Had hij maar een kaartje gestuurd: daarom wou Delphine Boël zo hardnekkig de erkenning van koning Albert

“Zijne majesteit koning Albert II heeft kennis genomen van de resultaten van de DNA-test waaraan Hij op vraag van het hof van beroep van Brussel zijn medewerking heeft verleend”, aldus Alain Berenboom, de advocaat van de koning. “De wetenschappelijke conclusies tonen aan dat hij de biologische vader van mevrouw Delphine Boël is.”

“Pijnlijke procedure”

Berenboom: “Zelfs al bestaan er argumenten en juridische bezwaren om te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk biologisch vaderschap betekent, en dat de gebruikte procedure hem discutabel lijkt, heeft koning Albert beslist om die argumenten niet te gebruiken, en met eer en waardigheid een einde te maken aan deze pijnlijke procedure.”

“Koning Albert houdt eraan vast te stellen dat hij sinds de geboorte van mevrouw Delphine Boël betrokken was bij geen enkele familiale, sociale of opvoedkundige beslissing betreffende mevrouw Delphine Boël, en dat hij altijd de band heeft gerespecteerd die bestond tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader”, aldus Berenboom.

LEES OOK: Waarom koning Albert nooit eerder toegaf dat Delphine zijn dochter is

“Meer dan veertig jaar te laat, heeft mevrouw Delphine Boël beslist een einde te maken aan haar wettelijke en sociaal-affectieve band met haar vader en van familie te veranderen. En dat door een lange, pijnlijke en juridisch contradictorische procedure”, gaat de advocaat verder. “Deze procedure heeft het privéleven van de betrokken partijen niet gerespecteerd. Tegenover de juridische instellingen heeft koning Albert zich van zijn kant altijd onthouden van interventies in het debat buiten de rechtszalen. Het is ook daarom dat hij heeft beslist om te reageren en zijn positie in deze affaire uit te leggen.”

Advocaat Boël: “Toon doet pijn”

Toen het bericht werd verspreid, was Boël nog niet op de hoogte. Alain De Jonge, de advocaat van Delphine Boël, reageerde verrast op het nieuws. “Voorlopig onthouden we ons van commentaar”, klonk het.

Later op de avond kwam er wel een reactie. “De woorden van de advocaat van de koning, Alain Beerenboom, zijn veel sterker dan de woorden die koning Albert II in zijn persbericht gebruikt”, zegt de advocaat van Boël. “Ik kan u zeggen: de toon van het persbericht heeft mijn cliënte pijn gedaan. Het bericht blinkt niet uit in grote elegantie. De koning stelt zichzelf voor als het slachtoffer, terwijl, voor de goede orde, mijn cliënte hier het slachtoffer is. Hij is niet het slachtoffer van de procedure. Iedere man doet soms dingen waar hij zijn verantwoordelijkheid voor moet nemen. Hij heeft dat jarenlang niet gedaan. Vandaag wel, dat moeten we erkennen.”

MEER OVER Delphine Boël

Nu in het nieuws