Student riskeert celstraf voor verspreiden van tv-programma’s: “Ik heb alleen gelinkt naar video’s op YouTube en Dailymotion”

Themabeeld. Foto: Dirk Vertommen

Student riskeert celstraf voor verspreiden van tv-programma’s: “Ik heb alleen gelinkt naar video’s op YouTube en Dailymotion”

Print
Mechelen -

Een Lokerse IT-student stond maandag in de rechtbank van Mechelen terecht voor het illegaal downloaden en verspreiden van Vlaamse televisieprogramma’s, zoals FC De Kampioenen en K3 zoekt K3. Hij riskeert een jaar gevangenisstraf en 4.000 euro boete.

Op zijn website Vlaams.TV verspreidde student T.C. gratis verschillende afleveringen van populaire televisiereeksen. Het ging onder andere om afleveringen van FC De Kampioenen, K3 zoekt K3 en Temptation Island. Alles samen ging het om bijna veertig programma’s. De verschillende televisiezenders van DPG Media, VRT en SBS Belgium vinden dat de man een flagrante inbreuk heeft begaan op de wetgeving rond reproductie. Volgens hen downloadde hij de programma’s illegaal.

Afdrukken van webpagina’s

De student, die een jaar cel en 4.000 euro boete riskeert, spreekt dat tegen. Hij kwam zich maandag verantwoorden. Op de zitting vorige week kon hij niet aanwezig zijn door een examen. “Al die afleveringen stonden en staan nog steeds op videosites zoals YouTube en Dailymotion”, verweerde hij zich. “Ik heb op mijn website alleen de ‘embedded links’ (hyperlinks die je niet naar de website doorverwijzen, red.) naar deze video’s geplaatst en heb dus niets illegaals gedownload.”

Om dat te staven, toonde de student afdrukken van webpagina’s met daarop de bewuste afleveringen. Voor FC De Kampioenen gaat het bijvoorbeeld om ruim 270 afleveringen die te vinden zijn op YouTube. Een van de advocaten van de burgerlijke partijen vond dat geen bewijs, omdat volgens hem niet kan aangetoond worden dat het om volledige afleveringen gaat.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio