Losada: “Ze moeten 1B wat ernstiger nemen op vlak van scheidsrechters”

Print

Beerschot heeft op het veld van Virton z’n tweede nederlaag van de tweede periode geleden. Slechts één gespreksonderwerp de dag na de match: de volgens Beerschot onterecht toegekende goal van de thuisploeg.

LEES OOK. Controversieel doelpunt Virton: reglement geeft geen uitsluitsel, Beerschot dient wellicht geen klacht in

De Mannekes verloren met het kleinste verschil op Virton. In de 76ste minuut scoorde Virton het enige doelpunt van de partij, een doelpunt waar nog lang over zal gediscussieerd worden. Ribeiro scoorde na een vrije trap op het moment dat de scheidsrechter nog de lijn aan het trekken was.

Zowel Beerschot-coach Hernan Losada als kapitein Mike Vanhamel zijn niet te spreken over de beslissing van de scheidsrechter. “Het is niet te begrijpen dat in de Proximus League -zonder VAR- onervaren scheidsrechters zo’n belangrijke wedstrijden kunnen fluiten. Zo’n fouten bepalen mee het resultaat in onze reeks. Dat zou niet mogen”, reageert Vanhamel daags na de wedstrijd. “En die beslissen over veel geld, over promotie, over de toekomst van de clubs”, aldus Losada.

Ervaren scheidsrechters

Hernan Losada wil geen afbreuk doen aan de prestatie van Virton. “Maar op het eind verliezen we wel met een goal die nooit had goedgekeurd mogen worden. Dit gaat niet om het reglement, maar om gezond verstand. Het spreekt toch voor zich dat een vrije trap niet mag genomen worden als een scheidsrechter de tegenspelers erop aan het wijzen is waar ze de muur moeten opstellen en de bal niet in z’n vizier heeft. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. 0-0 of 1-0, dat is een wereld van verschil in deze reeks. Het is trouwens bizar dat ook de assistenten niet bijsprongen.”

Ook Vanhamel kan geen begrip opbrengen voor de houding van scheidsrechter Denil. “In een reeks waarin elke match zo intens en belangrijk is, omdat alle ploegen samenhangen, kunnen scheidsrechters zich geen blunders veroorloven. Het gaat ook om respect voor de voetballers en de profploegen in 1B die keihard knokken en investeren om te promoveren. De gevolgen van zo’n fouten zijn te groot.”

Arthur Denil is 23 en dit seizoen voor het eerst aan de slag in het Belgisch profvoetbal. “Ze moeten 1B wat ernstiger nemen op dat vlak en niet zo’n jonge, onervaren refs sturen naar zo’n belangrijke en geladen wedstrijden. Ik vraag om ervaren scheidsrechters, ook in 1B”, aldus Losada.

Door de nederlaag is Beerschot leider af. De wedstrijd tegen Westerlo vrijdag wordt doorslaggevend. “Die moeten we winnen.”

Meer voetbalnieuws