Hackers leggen computersysteem gemeente Willebroek plat en eisen losgeld in bitcoins

Foto: Getty Images/iStockphoto

Hackers leggen computersysteem gemeente Willebroek plat en eisen losgeld in bitcoins

Print
Willebroek -

Afgelopen nacht werd het informaticasysteem van de gemeente Willebroek getroffen door een grote cyberaanval. Heel wat gemeentelijke diensten liggen daardoor plat. De daders eisen een betaling in bitcoins. Er werd een klacht ingediend bij de politie. Mogelijk houden de problemen nog een week aan.

“Onze experten kregen zaterdag een melding van ICT-problemen bij het woonzorgcentrum”, doet burgemeester Eddy Bevers (N-VA) het verhaal. “Daar werd snel duidelijk dat het om een cyberaanval ging.”

De problemen bij het woonzorgcentrum zijn voorlopig niet onoverkomelijk. Experten nemen de nodige maatregelen vanuit een back-upstructuur. “Onze prioriteit nu is ervoor zorgen dat het woonzorgcentrum kan blijven functioneren”, zegt Bevers. “Daar zijn op dit moment wat ongemakken, maar hun planning de komende dagen komt voorlopig niet in het gedrang. Dat is belangrijk, zeker als het gaat over bijvoorbeeld het toedienen van medicatie.”

“Ondanks de voorzorgsmaatregelen die van toepassing zijn op de informatica van de gemeente, zijn de systemen toch geïmpacteerd door de hacking”, zegt Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek. “Daardoor ligt het merendeel van de diensten momenteel plat. Voor de diensten die wel nog operationeel zijn worden door experts de nodige maatregelen genomen.”

Wie er achter de aanval zit is nog onduidelijk, maar de gemeente Willebroek diende alvast klacht in bij de politie. De hackers eisen van de gemeente een som geld in bitcoin. Hoe hoog dat bedrag is, is niet duidelijk. De aanval doet denken aan de cyberaanval die bijna twee weken geleden de weefmachineproducent Picanol platlegde. Eerder werden ook al andere bedrijven en instellingen getroffen.

Momenteel is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren vooraleer de situatie opnieuw normaliseert. Volgens een voorzichtige prognose zal er nog zeker enkele dagen tot een week hinder zijn. Onder leiding van burgemeester Eddy Bevers kwam de gemeentelijke crisiscel zaterdagmiddag samen om de schade, de gevolgen en de mogelijke oplossingen in kaart te brengen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio